Dovolená v Bulharsku | Rady a tipy před odjezdem

května 24, 2023

Být připraven nikdy není na škodu. A při cestě do zahraničí to platí obzvlášť. Dnešní článek sepisuji pro ty z vás, kteří se chystají na dovolenou do Bulharska a hledají tipy a rady, co s sebou a na co nezapomenout. Možná vám některé body budou připadat zcela logické, ale divili byste se, na co jsou turisté schopní se ptát pořád dokola. Věřte mi, mám za sebou už pár let práce v cestovním ruchu.

Čím v Bulharsku platit? 
Bulharskými levy. Je to oficiálně měna, kterou místní vidí nejraději. Eura vám sice možná někde vezmou, ale počítejte s tím, že vám kvůli tomu cenu natáhnou. Před odjezdem si proto leva vyměňte v bance nebo po příjezdu ve směnárně. Bacha ale na nevýhodné kurzy. Za mě nejlepším řešením je si vzít kartu a vybrat si z bankomatu. 

Z jakých bankomatů vybírat peníze? 
Rozhodně NE z těch modrožlutých s velkým nápisem ATM. Tyto potvůrky vám totiž strhnou takové poplatky, že se vám protočí panenky. Vždy hledejte bankomaty místních bank, jako například OBB, Unicredit Bulbank, Investbank, Cooperative Bank a další. Stačí si zadat do Google map bankomat a vualá zobrazí se vám ty nejbližší.

Volání, sms, internet
Bulharsko je zemí Evropské unie, tudíž zde voláte, píšete i datujete dle svého domácího tarifu. Samozřejmě s menším omezením, o kterých se informujte u vašeho operátora před odjezdem. Rozhodně se ale nemusíte bát, že byste zde za každou smsku nebo minutu volání zaplatili šílené peníze jako třeba v Turecku. 

Pojistěte se
Štěstí přeje připraveným, a proto nikdy nezapomínejte na cestovní pojištění. Pokud vyrážíte s cestovkou, dost pravděpodobně vyřešili tuto položku za vás. Pakliže ale jedete na vlastní pěst, pojištění (i byť minimální) si rozhodně zařiďte. Ačkoliv by vás měli v EU ošetřit i na naši modrou kartičku, po mých zkušenostech není dobré na to příliš spoléhat. 


Nevozte zbytečnosti
Bulharsko není žádná divočina, a není proto potřeba s sebou tahat každou blbost. Ať už jedete do jakékoliv letoviska, všude najdete supermarkety, lékárny a další obchůdky nabízející základní produkty, na které jste z domova zvyklí. V Nesebaru, na Slunečném pobřeží, v Pomorie, Burgasu, Sozopolu dokonce najdete i Lidl nebo Billu. Já osobně považuji proto za naprosto zbytečné tahat těžké věci jako šampony, opalovací krémy a podobné. Všechno tady pořídíte za plus mínus stejné ceny jako v Česku.

Nechte si v kufru rezervu na suvenýry 
Kdo si z dovolené neodveze žádnou památku, jako kdyby na žádné nebyl. :D Obchodů s fejkovým značkovým oblečením, kabelkami, botami a peněženkami potkáte v těch největších bulharských letoviscích habaděj. A troufám si tvrdit, že si domů budete chtít odvézt nejedno tričko. Tak ať ho máte kam dát a nemusíte platit za nadváhu. 

Zjistěte si, co je v blízkosti vašeho hotelu kromě moře
Ta pravá dovolená začíná za branami hotelu. Neseďte jako pecky celý týden u bazénu nebo na pláži a vyrazte se podívat do ulic. Vyzkoušejte jídlo v místních restauracích a navštivte památky v okolí. Přečtěte si moje tipy na výlety na pobřeží.

Stáhněte si aplikaci Moovit
Nač platit za drahého taxíka, když můžete využít veřejnou dopravu. Autobusy jezdí mezi pobřežními městy celkem pravidelně a stojí pár leva. S aplikací Moovit si navíc snadno zjistíte, kdy a který autobus vám kam jede a kde se nachází zastávka. Ze zkušenosti vím, že appka dobře funguje ve Varně, Burgasu, na Zlatých pískách, na Slunečném pobřeží a v Nesebaru. 


Vezměte si s sebou mikinu nebo lehkou bundu
Balkánský poloostrov, na kterém Bulharsko leží, není v tropech. Dost často tady pořádně fouká a večer umí být i zima. Ke všem těm letním oblečkům si proto do kufru raději přihoďte něco teplejšího a připravte se také na fakt, že v červnu tady povětšinou prší. 

Naučte se nějaká bulharská slovíčka
nebo si alespoň zopakujte angličtinu či ruštinu

Ano, bulharština se řadí mezi slovanské jazyky, ale to neznamená, že vám každý Bulhar bude rozumět. Protože vy snad bulharštině na 100 % rozumíte? Pochybuji. Berte prosím na vědomí, že vy přijíždíte do jejich země a oni nejsou povinni umět naším jazykem. A zmiňuji to především proto, že už jsem se setkala s několika povýšenými turisty, kteří se dokázali urazit kvůli tomu, že recepční v hotelu neumí česky. Naopak velmi místní potěšíte, pokud se naučíte i byť obyčejné dobrý den nebo děkuji v jejich jazyce. 

Zdrasti – Ahoj
Dobar den – Dobrý den.
Dobar večer – Dobrý večer
Dobro utro – Dobré ráno
Leka nošt – Dobrou noc
Merci / Blagodarja – Děkuji
Molja – Prosím

Pokud jedete s cestovkou, běžte na úvodní schůzku s delegátem
Delegáti v destinaci pracují proto, aby vám se vším pomohli a hlavně, aby vám řekli potřebné informace. Navíc jejich služby byly promítnuty v ceně vaší dovolené, takže toho využijte a nevynechejte úvodní schůzku. Nejen že delegát zná váš hotel a destinaci nejlépe, ale také vám může dát tip na super výlet. 

Chcete se podívat i do Turecka? Nezapomeňte pas
Při cestování do Bulharska vám stačí občanka. Pokud byste se ale chtěli vydat objevovat krásy i nedalekého Istanbulu (z Burgasu přibližně 5 hodin cesty), pak budete potřebovat cestovní pas. Turecko není součástí Evropské unie, a proto vás pouze s občankou nepustí. Pas také musí být s platností delší než 6 měsíců.

Nezapomeňte doma hlavu a své kritické myšlení 
Ráda bych napsala, abyste tento bod brali s nadsázkou, ale bohužel ho myslím úplně vážně. Někdy se mi totiž zdá, že lidé zapomenou svůj selský rozum v letadle a očekávají, že je v zahraničí bude každý vodit za ručičku. Což platí především pro ty, kteří nejedou na vlastní pěst ale organizovaně. Hádám, že jsme všichni viděli Účastníky zájezdu, tak si to dovedete představit. :D

Všem, kteří se chystají v létě na pobřeží Černého moře, přeji krásnou dovolenou! :) 
Napadají vás další body, které by vás před odjezdem na dovču o destinaci zajímaly? Dejte mi vědět do komentářů. :) 

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Ahoj, pěkně zpracované téma - mám vystudovaný cestovní ruch a chválím. Já v Bulharsku ještě nikdy nebyla a v nejbližších letech se zřejmě ani nechystám. Popravdě si furt slibuju, jak pojedu někam k moři a pak když byla možnost jet někam na prodloužený víkend první po čem jsem sáhla byl Řím, kam poletím na konci srpna. A na příští rok bych ráda Holandsko a Maďarsko.

    OdpovědětVymazat
  2. Když jsme tam byli, byli jsme na hranicích s Tureckem, ale jednat přítel Turecko nemusí a druhak právě pas jsem měla doma :-D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to tam moc hezky, obecně je Bulharsko jedno z míst, kde bych se ráda někdy podívala.

    OdpovědětVymazat
  4. Základní slovníček pro cizí jazyky se vždycky hodí, super tipy! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásna krajina a skvelé tipy. Tento rok nám dovolenka kvôli práci nevyjde, ale už sa tešíme na budúci rok. :)

    OdpovědětVymazat