Předvánoční čas v Bulharsku | Erasmus

prosince 22, 2021


Vánoce jsou už skutečně za dveřmi a já teprve nyní přicházím s prvním vánočním článkem. Další do Vánoc už nepřijde, ale slibuji, že pokud vše vyjde tak, jak má (držte nám palce), zpětně se s vámi podělím i o sváteční čas v Česku. Dnes bych vám ale ráda přiblížila to, jak vypadá předvánoční čas a advent tady v Bulharsku. Během prosince jsem stihla navštívit vánoční Burgas, Pomorie a také Sofii. Někde to přímo svítí vánoční náladou, jinde lze pouze zkonstatovat, že snaha se cení. A samozřejmě ani tentokrát vás neochudím o asi milion fotek. 




Vánoční Burgas je prostě nádhera. ♥ Já si nemůžu pomoct, ale tohle město má své kouzlo vážně v každém ročním období. Ostatně posuďte z fotek sami. 

Vidět vánoční Burgas už bylo v plánu vloni. Bohužel plán zroskotal ve chvíli, kdy kvůli situaci byly opět zrušeny lety. Naštěstí jsem ale dočkala letos a vážně to stojí za to. Burgas má úchvatnou výzdobu v celém centru města. Hned na okraji hlavní ulice vedoucí k centrálnímu náměstí Troykata vás přivítají světelné řetězy nad hlavou, které se táhnou a zintenzivňují až k samotnému náměstí, kde čeká stromeček měnící své barvy. K procházce po hlavní ulici vás doprovází také reprodukovaná vánoční hudba, ozdobené ministromečky a samozřejmě výzdoba na okolních budovách. 





Na hlavním náměstí v Burgasu nečeká pouze stromeček ale také vánoční trhy. Ty jsou po celém Bulharsku letos normálně otevřeny, což si velmi užívám, obzvlášť když vím, že doma se jich nedočkám. Trhy nejsou nijak rozsáhlé, ale najdete tam vše, co k Vánocům zkrátka patří - jídlo (hlavně hodně masa), sladké, pivo a svařák. Uprostřed náměstí pak stojí další část trhů, kde místní prodávají domácí výrobky a kde můžete pořídit dárky či památku a podpořit tak bulharské výrobce. 




Vidět tyto přímořská města ozdobena ve vánočním je pro mě stále trochu zvláštní. Přece jenom jsou to místa, kde trávím především letní sezónu a tohle je pro mě nové. Pomorie se v letošním roce tak trochu stalo mým druhým domovem, a proto jsem se nemohla dočkat, jaké kouzlo tu o Vánoce vytvoří. A ani tady nezklamali. I v Pomorie je vyzdobená celá hlavní ulice světelnými stojany s vločky, které stejně tak končí u dalšího pestrobarevného stromečku. Ten je jak v Pomorie, tak v Burgasu umělý, jelikož v Bulharsku se celkově příliš živé stromky na svátky nevyužívají a většina místních má prý i doma umělé. Vedle stromku pak nemůžete minout dvě svítící postavy. S největší pravděpodobností se jedná o Dědu Koledu se Sněhurkou, kteří společně nosí dárky. Jistá si tím ale úplně nejsem, jelikož Sněhurka chodí v Rusku s Dědou Mrázem a tady podle všeho chodí Děda Koleda. 

V Pomorie bohužel nenajdete žádné vánoční trhy, což je dáno zřejmě tím, že se jedná vážně o malé městečko. Procházka kolem svítící fontány či promenády okolo moře je ale pro nasátí atmosféry naprosto dostačující. 




Posledním místem, které se mi podařilo během letošního adventu v Bulharsku navštívit, je jak jinak než hlavní město Sofie. Tady jsme vlastně celý předvánoční čas odstartovali již víkend před prvním adventem, jelikož místní slavné německé vánoční trhy odstartovaly již 19. listopadu. Ano čtete správně. Německé trhy v bulharském hlavním městě. :D Ani my jsme tomu nerozuměli, ale je to údajně místní tradice. Trhy jsou rozestavěné do menší vánoční vesničky, kterou najdete v Sofia City Garden v centru města. Letos je vstup pouze se zeleným certifikátem a samozřejmě zdarma. 

Německá vánoční vesnička nabízí tradiční německé klobásy, maso, svařené víno a punč, ale i celou řadu věcí na zub nebo zajímavé výrobky. Dominantou je pódium, kde při každé naší návštěvě někdo zpíval německé vánoční koledy, což působilo trochu komicky. Ačkoliv jsou trhy pěkně udělané, na můj vkus jsou dost malé. 







Další trhy pak v Sofii můžete navštívit v parku u NDK - National palace of culture. Tady je sice ještě méně stánků než v německé vesničce, ale zase je v parku hezká výzdoba. Já jako milovník světýlek oceňuji nasvícené stromy a moc se mi líbila i ulička z malých vánočních stromků. Přesto bych ale od Sofie, jakožto hlavního města čekala více - jak do počtu stánků, tak do výzdoby v celém městě. S Prahou, Vídní ale ani s Brnem, které není hlavní město, se to rozhodně srovnávat nedá. Sofii bych proto rozhodně nezařadila na seznam měst, kam byste se kvůli vánoční atmosféře a trhům měli před Vánoci vydat, protože tu není nic extra. 

Závěrem bych chtěla ještě dát tip, kam v Sofii na brusle, protože venkovní lední plochu například v Burgasu jen tak nenajdete. Logicky, když tam skoro nikdy nemrzne. :D Já si proto zajezdila alespoň jeden večer na Yunak Ice Rink, který se nachází vedle stadionu Vasil Levski u zastávky Orlov Most. Vstupné i se zapůjčením bruslí stojí na hodinu a půl 12 leva a musím říct, že plocha je celkem velká, takže si určitě zajezdíte.




A kde je podle vás letos krásná výzdoba?
Přeji vám pohodové svátky, krásné Vánoce a samozřejmě šťastný nový rok! :)


You Might Also Like

7 komentářů

  1. Oh, prekrásne fotky. Som rada, že som sa mohla aspoň takto virtuálne preniesť do iného mesta. ♥
    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼

    OdpovědětVymazat
  2. To je nádhera. Mne sa veľmi páčia ako v niektorých krajinách sú tie korčuliarske ladi vonku. To je krása

    DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat
  3. TO jsou nádherné fotky! Miluju to jejich osvětlení, takové kouzelné a úplně z toho cítím tu vánoční atmosféru <3 Opožděně přeji krásné svátky a šťastný Nový Rok!

    Lucy Villain
    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám, že i v Bulharsku je to po čas Vánoc naprosto kouzelné! :)
    Přeji ti vše nejkrásnější do nového roku! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Věřím, že musí být zvláštní vidět přímořská města vánočně vyzdobené, i když z fotek by to možná člověk ani nepoznal, ale ta atmosféra musí být zvláštní :) Všechno nejlepší do nového roku :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá krásně, to jsi jich stihla navštívit dost! Miluji ta světýlka a moc ráda se dívám, jaké různé trhy a výzdobu mají různě po světě!
    Doufám, že jsi se nakonec domů dostala a vše proběhlo v klidu!

    OdpovědětVymazat
  7. To je nádhera. Nejvíce mě zaujal Burgas. :) My jsme jeli za trhy do Maďarska, když tady nějak extra nefungovaly.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat