Plovdiv - nejkrásnější město Bulharska? | Erasmus

prosince 14, 2021

Plovdiv je druhým největším městem Bulharska a zároveň je všemi titulován jako nejhezčí místní město. To, že Plovdiv zkrátka musíte navštívit, vám řeknou jak Bulhaři, tak i turisté kteří už v Plovdivu byli. Další náš výlet proto směřoval právě sem a jestli i já můžu potvrdit, že se vážně jedná o nejhezčí místo, to se dozvíte na konci článku. Jako obvykle vám dám tipy co v Plovdivu vidět, kam pro pěknou fotku, kde se dobře najíst a taky kde se ubytovat. 




Po Istanbulu je Plovdiv druhým největším městem v historickém mezinárodním regionu Thrákie, a proto můžete v centru města potkat celou řadu starověkých a středověkých památek a části thráckého opevnění. Plovdivem protéká řeka Marica, kterou si můžete prohlédnout z výhledovým pointů, o kterých si povíme za chvíli. Do Plovdivu se dostanete celkem jednoduše snad z každého většího města Bulharska. Ze Sofie můžete využít jak autobus, tak vlak, přičemž bus je o něco málo rychlejší, ale vlak je téměř o polovinu levnější. My proto zvolily poprvé cestování vlakem a kupodivu to nebylo tak šílené, jak jsme očekávaly. Za 14 leva jsme si se studentskou slevou koupily obousměrnou jízdenku do 1. třídy na nejrychlejší vlak, co byl k dispozici a cesta nám zabrala zhruba 3 hodiny. První třídu rozhodně doporučujeme, protože vagony byly viditelně v lepším stavu a měly jsme k dispozici i zásuvku. Rozhodně ale nečekejte první třídu jako u nás. Místní 1. třída je spíše takový standart naší druhé třídy. A pokud cestujete v zimě, vezměte si teplé oblečení, topení příliš nefunguje. 

Vlakové nádraží je v Plovdivu přibližně 25 minut chůze od centra města, takže nic co by se nedalo úplně v pohodě dojít pěšky. Cestou k hlavní ulici a samotnému centru se můžete zastavit v parku Tsar Simeon Garden, kde se nachází slavné zpívající fontány. Bohužel přes zimu jsou mimo provoz, takže jsme k mému zklamání tuhle světelnou, vodní a zvukovou show neviděly. Ale pokud pojedete na jaře nebo v létě, určitě se tam zajděte podívat ve dne i po setmění. Podle fotek na IG je to vážně nádhera. 




Hlavní ulice, na které najdete celou řadu obchodů a během Vánoc i také krásnou výzdobu, vás dovede až k starověkému stadionu, který zakončuje ulici. Stadion je krásně vidět zeshora z ulice, ale samozřejmě si můžete zaplatit i vstup a jít se podívat dolů, kde by měla být zároveň 3D projekce. Hned vedle stadionu uvidíte plovdivskou mešitu, která je kvůli své velikosti nepřehlédnutelná. Během dne se zní ozývá celá řada písní a vy tak můžete přičichnout k další části bulharské kultury, která zde zůstala zachována z dob Osmanské říše. 

Od mešity už je to pouze pár metrů do staré části Plovdivu, kde najdete úzké uličky poseté barevnými baráčky a celou řadou zajímavě vyzdobených domů a vil. Nezapomeňte se zastavit například u Balabanova domu, který je svítivě modrý s detailními malbami a zajímavý je rozhodně i zevnitř. Pro studenty vstup za 2 leva. Za zastávku ale rozhodně stojí i regionální etnografické muzeum a a starý vchod s bránou, který je hned ve vedlejší uličce. 




Jednou z dominant Plovdivu je obdivuhodně zachovalé římské divadlo, na které se určitě zajděte podívat. Vstup je pro studenty opět 2 leva. Projít se můžete po vysokých kamených schodech, vylézt si na starou konstrukci jeviště nebo si na samotném zmodernizovaném jevišti trochu zaskotačit. Přes léto se v tomto divadle dokonce pořádají koncerty či festivaly. Divadlo také zeshora nabízí pěkný výhled na město. 




Plovdivský barevný nápis Together je snad nejvíce focenou atrakcí, ačkoliv já z toho zase tolik nadšená nebyla. Barevné nápisy s názvy měst totiž najdete v Bulharsku hned na několika místech - Sofia, Pomorie, Varna a další. Slavné barevné Together zde vzniklo na počest zvolení Plovdivu jako Evropského hlavního města kultury v roce 2019, čímž se Plovdiv stal prvním bulharským městem, kterému se povedlo toto ocenění získat. Nápis najdete přímo na hlavní ulici, takže se nemusíte bát, že byste ho při procházce městem minuli.





Velkou výhodou je, že v Plovdivu nemusíte pro hezký výhled chodit nikam daleko a ani se šplhat příliš vysoko. Ve staré části města si určitě zajděte na kopec Nebet Tepe, odkud se vám rozprostře výhled na zmiňovanou řeku, část města Kapana, další kopce a zbytek celého města. Na Nebet Tepe najdete zbytky opevnění, na kterých místní posedávají, popíjejí a klábosejí. Během západu slunce je tam samozřejmě plno, ovšem já mám pro vás tip na jinačí místo, kde jsme byly na sunset úplně sami. 

Z hlavní ulice se za 15 minut dá bez zadýchání vyšplhat na Danov Hill - Sahat Tepe, kde kromě výhledu na staré město a vzdálenější sochu Alyoshy, uvidíte také Clock Tower nebo letní kino. Právě z tohoto místa je vidět západ slunce úplně nádherně a evidentně ho tolik místních nevyužívá.

Pro nejhezčí výhled si však samozřejmě musíte vylézt, a to na kopec se zmiňovaným památníkem ruského vojáka Aloysha. Jeho socha se nad Plovdivem tyčí trošku jako Ježíš v Riu a upřímně mě trochu mrzí, že jsme se na tento kopec nakonec nevyšplhaly. Bohužel bylo druhý den už špatné počasí a mě zároveň zkolil kašlíček, takže nám podmínky nepřály. Během příští návštěvy se ale k památníku rozhodně chci podívat. 









Za mě rozhodně nejpozoruhodnější částí města je umělecká čtvrť Kapana. Jakmile se dostanete do jejích uliček, na každém rohu na vás vykoukne barevné a propracované graffiti, světýlka a všelijaká další výzdoba. Kapana je také známá celou řadu podniků, které nabízí. Do této části si zajděte určitě jak přes den na brunch nebo oběd, tak i poté po setmění na večeři či drink, protože tamní uličky mají své kouzlo za světla i za tmy. Bát se tudíž nemusíte, v Kapaně je živo po celý den. Tipy kam zajít na dobré jídlo prozrazuji v dalším odstavci. 



Na páteční brunch jsme se rozhodly zajít do podniku Tables, který se jako většina dalších známých restaurací v Plovdivu nachází právě v části Kapana. Do Tables jsme šly na doporučení mé bulharské kamarádky, která v Plovdivu studuje a která o jejich snídaních básnila. A není se čemu divit, i my básníme! Jsem velkým milovníkem vajíček Benedikt, takže když jsem je viděla na jejich instagramu v nabídce, byla to jasná volba. Mimochodem jejich instagram je vážně pěkně udělaný, což je u bulharských podniků poměrně rarita. Vajíčka byly vynikající a Tables tak definitivně stojí za návštěvu! Pobočku mají mimochodem i v Sofii, takže i tu musíme určitě vyzkoušet. 

Jak už jsem ale zmiňovala, na ulicích Kapany najdete celou řadu podniků. Od barů přes restaurace až po vinárny, takže věřím, že ať si sednete nakonec kamkoliv, nebudete zklamaní. Bohužel se mi nepodařilo dohledat název restaurace, kde jsem měla výborné cuketové karbanátky se salátem, ale zmíním vám pár dalších míst, které jsem našla v doporučeních na IG - restaurace Multi Culti či Pavaj, Anyway Social Bar nebo seriálem Friends inspirovaný Central Perk.





Ubytování jsme i tentokrát našly na Bookingu a jako obvykle jsme vybíraly dle ceny. Volba padla na Skyler Guest House a stejně jako v Tarnovu jsme byly moc spokojené. Ubytování přímo v centru, 20 minut chůze od nádraží a v docházkové vzdálenosti od staré části města s čtvrtí Kapana za rohem, takže lokalita perfektní. Na recepci byli moc milí, check in nám umožňili ještě dříve, než uváděli na webovkách a pokoje byly čisté a moderní. Můžeme jedině doporučit. :) 

Závěrem bych tak zhodnotila Plovdiv jako definitivně jedno z top míst Bulharska. Na můj milovaný přímořský Burgas to asi stále nemá, ale tam hrají svou roli i vzpomínky a zážitky. Z hlediska turistického je Plovdiv vážně pěkným městem, kam byste se určitě měli podívat. Já už teď plánuji se tam určitě ještě vrátit a podívat se také trochu mimo to klasické turistické centrum. 
Doufám, že jsem vás jako vždy alespoň trochu víc navnadila na Bulharsko a už teď se můžete těšit na příští článek, který snad bude o tom, jak tady vypadá předvánoční čas. 

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Město vypadá moc krásně! Přesně takové to místo, kde si snadno představím, jak bloumám uličkami a vždycky narazím na něco zajímavého.
    Bulharsko mě nikdy nelákalo, ale díky tvým článkům bych se tam klidně ráda podívala.

    OdpovědětVymazat