Zoo Burgas | Tip na výlet

října 08, 2022

Tenhle článek jsem neměla vůbec v plánu psát, ale jelikož jsem v létě 2020 byla z návštěvy v burgaské zoo poměrně zklamaná a na blogu jsem ji zařadila mezi místa, které za návštěvu příliš nestojí, dnešním článkem bych svůj postoj ráda upravila. Burgaskou Zoo jsme navštívili znovu minulý víkend a musím přiznat, že tentokrát byl zážitek mnohem pozitivnější. Přidávám ji proto s radostí jako další bod na seznam míst, které můžete navštívit během vaší dovči na Slunečném pobřeží a okolí.





Je potřeba hned na začátek říct, že se zoo nedá srovnávat s tou pražskou, brněnskou a ani plzeňskou. Zoo Burgas je opravdu maličká, stojí uprostřed ničeho a nemá žádné vnitřní expozice. Reálně bych expozice neříkala ničemu z toho, protože se jedná o běžné výběhy a klece, ve kterých zvířátka žijí. Nemějte proto příliš velká očekávání a nebudete potom tak zklamáni, jako jsem byla já v roce 2020. 

Před dvěma lety jsme v Zoo Burgas viděli víceméně jenom velblouda a zebru a asi milion druhů různých opeřenců. Asi proto chápete, že jsme z toho příliš nadšení nebyli a návštěva tak trvala přibližně hodinku. Svou roli ale sehrál fakt, že se jednalo o první coronavirovou letní sezónu a na bulharském pobřeží to zelo prázdnotou, kvůli čemuž byla spousta podniků zavřená či v omezeném provozu. Druhou šanci jsem se rozhodla zoo dát až letos po konci sezóny, kdy jsme ji chtěli podpořit. Během zářijové bouře v okolí Pomorie byla totiž dost poškozena a každé peníze se jim na opravu hodí. A jsem ráda, že jsme tak udělali. :)




Ačkoliv jsme tentokrát neviděli ani velblouda a ani zebru (netuším, kam se poděli), viděli jsme spoustu jiných zvířátek, které jsme si mohli i nakrmit. Cena vstupného je pro dospělého 8 leva, což je první směšná cena, která vás při návštěvě čeká. Kelímek krmení stál taky pouhé 1 levo, takže jsme jich nakoupili hned několik. S různým druhem krmení můžete nakrmit téměř všechna zvířátka přes plot, anebo si zaplatit kontaktní zoo, což stoprocentně doporučuji. 

Stojí to 10 leva na jednoho, což je oproti vstupnému do některých českých zoo opět celkem výsměch. Ke vstupu dostanete zároveň jablíčka, okurku a další krmení, díky kterému se na vás obyvatelé kontaktní zoo vrhnou s plnou parádou. Ve výběhu jsme nakrmili kozy, lamy, králíčky a také obrovskou suchozemskou želvu Rafiho. Všechna zvířátka jsme si mohli pohladit, vyfotili jsme se s nimi a přítel se i přetlačoval s kozlem. :D Ten si totiž hlídal teritorium a furt na něj skákal zezadu i zepředu, až ho kopnul do patřičných míst. :D Potom do něj začal strkat rohama, a tak z toho vznikla poměrně vtipná situace. 


Z onoho momentu mám i video. Najdete ho v reels na mém IG. :D



Kozy vyšplhají ochotně i na želvu, aby byly blíž vašim rukám s jídlem. :D

Velkou výhodou bylo, že jsme zoo navštívili až po sezóně, a proto jsme ji měli téměř celou pro sebe. Věřím ale, že i v létě zvládnete vychytat termín, kdy tam nebude úplně narváno. Pokud vás během dovolené chytí touha na výlet, nebo nebude zrovna počasí na povalování se na pláži, vyražte směrem Burgas. Těšit se můžete na pštrosy, klokany, mývaly, vlky, papoušky, pávy, lamy, králíčky, antilopy, srnky, opičky, pumy a další. 





Zoo najdete před vesnicí Cherno More. Autem stačí na hlavní silnici na Burgas (pokud jedete ze Sunny beach nebo Pomorie) nebo z Burgasu (pokud jedete ze Sozopolu a dalších jižních letovisk) uhnout na odbočce z hlavní silnice. K zooparku dojedete zhruba za 15 minut a nemusíte se bát. Místa na parkování je tam dost. Z Burgasu by k zoo měl jezdit i autobus číslo 6, ale popravdě nevím, zdali jezdí i mimo letní sezónu. Případně se dá samozřejmě využít i taxi. A nezapomeňte si na sebe vzít něco, co vám nevadí si zašpinit.

Před návštěvou doporučuji si prohlédnout webovky, které jsou sice v bulharštině, ale zrovna v tomto případě jsou obrázky víc než tisíc slov. A nesmím zapomenout zmínit ani jejich FB profil. :)


You Might Also Like

6 komentářů

  1. Když bych očekávala podobnou ZOO jako máme třeba my tady v Brně, tak bych byla taky zklamaná, ale jako kontaktní ZOO mi přijde jako moc fajn, je super, že můžete být zvířátkům tak blízko je ještě si je nakrmit :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Ježiš to je zlaté. My sme boli v Zoo v Košiciach, lebo sme s menšieho mesta, a tam sme zvieratka nemohli ani krmiť ani sa dotknúť. Toto je bomba

    COLORFUL AUTUMN

    OdpovědětVymazat
  3. To je taková milá malá Zoo, kde jinde se člověku povede pohladit si lamu a pobíhat mezi zvířátky... A ta koza na želvě nemá chybu :D

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezké fotky! Na výlety do ZOO jezdím moc ráda a ty lamy jsou přímo kouzelné. :))

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkné ZOO, tam jsme nebyli :) třeba někdy příště. Přítel se chce vrátit s malým do Tsareva a Burgas je cestou.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat