Kypr | Ayia Napa a její tyrkysové moře

června 27, 2023


Na Kypr by mě asi jen tak nenapadlo jet. Když jsem ale na jaře zjistila, že se řadí mezi jednu z pár destinací, kam přítel nepotřebuje víza, bylo rozhodnuto. Letíme na Kypr. A upřímně? Nechápu, že jsem tam nebyla už dávno. 

Letenky jsem kupovala v březnu a vyšly nás dohromady asi na pět tisíc i s jedním odbaveným kufrem. Ostatně právě cena letenek byla tím, co určovalo termín naší dovolené. Což si vzhledem k flexibilní práci můžeme dovolit a je to jedna z obrovských výhod freelancerství. Hotel jsem pak vybírala klasicky na Bookingu podle ceny a vzdálenosti od pláže. 

Pro náš týdenní pobyt jsme zvolili snad to nejvíc turistické místo na celém ostrově – Ayia Napu, jelikož jsme chtěli vidět hned při první návštěvě to údajně nejhezčí, co může Kypr nabídnout. Dechberoucí pláže s až nereálně tyrkysovou vodou, jako Makronissos a Nissi beach. Je však potřeba počítat s tím, že Ayia Napa je takové dražší bulharské Slunečné pobřezí. Party destinace pro mladé s několika plážemi, lunaparkem, aquaparkem a vším přizpůsobeným pro turisty.





Let z Varny do Larnacy nám trval necelé dvě hodinky, cesta z letiště do hotelu pak přibližně 45 minut. Jako transfer jsem sehnala přes facebookovou skupinu jednoho kyperského Slováka, který nám dal po cestě i super tipy, co vidět a vyzkoušet. Opět se mi tak potvrdilo, že při cestování na vlastní pěst, se vyplatí si vše předem vyzjistit a domluvit na skupinách. A platí to i pro Bulharsko.

Hotel nebyl tak úplně hotel. Bydleli jsme v apartmánu s kuchyňkou v menším domečku v krásné zahradě s bazénem a restaurací. Co nás velmi mile překvapilo byl po celou dobu usměvavý personál, na který v Bulharsku narazíte opravdu jen výjimečně. Bohužel. 

Co nás naopak zarazilo byly ceny. Všechno vycházelo 2–3x více než u nás v Bulharsku a někdy jsme opravdu nevěřili svým očím, kolik jsou ochotný si za flašku vody říct. Drahé je opravdu vše, od jídla a pití až po slunečníky a lehátka na plážích. No jo .. je vidět, že hlavní klientelou jsou především Angličani a západní turisti, na které jsou ceny také nastavené. Nesmysl. 






O druhé nepříjemné překvapení se pak postaralo kyperské sluníčko. Že se přítel spálí, s tím jsme byli smíření, protože jeho kůže není příliš opalování friendly. Já naopak jsem se za poslední čtyři roky v Bulharsku nemusela mazat opalovákem víc jak první dva dny a hned jsem byla hnědá. Tady jsem ale po prvních třech hodinách na sluníčku, namazaná 50tkou, skončila rudá jak rak. A to tak, že jsem strávila celý večer ve studené sprše a s bílým jogurtem na těle. Tragédie. Nejhorší na tom je, že tahle situace se opakovala každý den po celý týden, i přesto že jsme se co půl hodiny mazali jako blázni. Nevím, asi je nad Kyprem ozonová díra nebo co. :D 

Kromě těchto dvou bodů nás ale Kypr naprosto ohromil. Takhle čistou a průzračnou mořskou vodu jsem v životě neviděla. Fakt, že opravdu vypadá takhle modře i naživo stejně jako na fotkách, mi vyrazil dech. Koupání tak na Kypru nabralo úplně jiné obrátky. V Černém moři se totiž často bojím chodit koupat do hloubky, protože si pod vodou nevidím ani na kolena. Tady jsme viděli až na dno, a to i uprostřed širého moře. NÁDHERA!





Pár dní jsme strávili lehárem na pláži, pár dní u bazénu. Vyrazili jsme ale také na výletní loď Aphrodite II., kterou mohu vřele doporučit. Parádní posádka, super hudba, dobré jídlo a drinky a 2 zastávky na koupání a potápění. V Blue Lagoon jsme se potápěli rovnou dvakrát a byl to vážně zážitek. Jen škoda, že se nám nepodařilo zahlédnout také mořské želvy. 

Abychom si užili trochu toho dobrodružství, půjčili jsme si na jeden den také buginu. Což můžu taktéž všem doporučit. Vyšla nás kolem 80 euro na celý den, přičemž s ní můžete vyjet v podstatě kamkoliv chcete. My se s ní vyvezli do národního parku Cape Greco, kde jsme si prošli mořské jeskyně a všechny známá místa jako The Love Bridge a podobně. 






Večery jsme povětšinou trávili procházkami po centru města a nakupováním suvenýrů na památku. Party a kluby jsme nakonec vynechali, jelikož už nejsme nejmladší a navíc v páru to není zas taková zábava jako s grupou kamarádů. :D V létě nás ale v BG čeká spousta festivalů, takže to určitě ještě doženeme. 

Pokud hledáte dovolenkovou destinaci s opravdu krásným mořem, Kypr bude tou správnou volbou. My se plánujeme v příštím roce určitě vrátit, avšak rádi bychom jeli dříve – kvůli horku a spoustě lidem. Místní nám doporučovali půjčit si auto a celý ostrov si objet. Tak pravděpodobně zvolíme pro příště tuto variantu. Už teď se nemůžu dočkat, jaké krásné zátoky plné modré vody ještě Kypr skrývá.

Byli jste někdy na Kypru? Kam se v létě chystáte na dovču? :) 

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Ahoj, já se chystám letos do Říma. Když pominu dva výlety se školou do zahraničí, tak jsem byla akorát s rodiči jako dítě v Chorvatsku. Vlastně je tohle moje první dovolená v zahraničí za dobu co si vydělávám, konečně se mi alespoň na ten prodloužený víkend podařilo ušetřit. Až bude hotový barák určitě bych ráda třeba na týden někam k moři, ale to je hudba až tak roku 2025 ne-li déle.

    OdpovědětVymazat
  2. Ach, to je dokonalé! Tam bych se ráda podívala! A ty fotky moc krásný a tobě to taky moc sluší! ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Přímo pastva pro oči, tuhle barvu moře miluju a nikdy se nemůžu vynadívat! Krásné fotky. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné fotky a moc ti to sluší :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  5. My stále s přítelem vybíráme dovču a pořád tak nějak nevíme, co a hlavně KDY. Každopádně Kypr patří mezi jednu z destinací, kde bych se také moc ráda podívala.

    OdpovědětVymazat