7 Rila lakes | Tip na výlet

srpna 12, 2023


Pokud čtete můj blog déle, už dávno víte, že Bulharsko není jenom moře. A proto jsme se přes léto vydali objevovat jeho další kus. Tentokrát padla volba na Sedm Rilských jezer v nejvyšším bulharském pohoří Rila. 

Označení Rilská jezera se používá pro skupinu ledovcových jezer, které patří mezi jedno z nejnavštěvovanějších horských míst v Bulharsku. Každé jezero je pojmenováno podle svého charakteristické rysu. Nejníže položenému se říká Dolnoto = dolní, dále pak Ribnoto = rybí, Bliznaka = dvojčata, Trilistnika = trojlístek, Babreka = ledvina, Okoto = oko a nejvýše položené je jezero Salzata = slza. To leží v nadmožské výšce 2 500 metrů.



K výchozímu bodu na trase kolem jezer v národním parku si můžete vyjet lanovkou ze stanice Panichishte. Jedna cesta stojí 15 leva, obousměrná jízdenka vyšla na 25 leva za dospělého. Náš plán byl původně využít lanovku jen pro cestu nahoru, ale nakonec jsme byli po čtyřhodinovém šlapání tak unavení, že jsme se svezli i dolů. Bohužel se jízdenky nedají koupit předem online, a proto se připravte, že si především v hlavní sezóně vystojíte u lanovky slušnou frontu. Jak už ale u nás bývá zvykem, na drzáka jsme předběhli, a tak jsem čekali jen asi půlhoďky. 

Základní trasa kolem níže položených jezer se dá úplně v pohodě zvládnout i s menšími dětmi. Šplhání k těm výše položeným už pak chce více opatrnosti, jelikož tamní kamenné cesty dost kloužou a jsou místy opravdu příkré. Přesto si myslím, že pokud jste jenom trochu zvyklí hodit, není se čeho bát.
Za nejvhodnější období pro návštěvu Rilských jezer označují místní právě léto. Dole budete sice umírat vedrem, ale nahoře vám bude stačit mikina. Kdykoliv jindy už totiž hrozí, že budete nahoře mrznout nebo se přižene pořádná bouřka.



Na výlet doporučuji si vyhradit celý den. My jsme vyjížděli z Burgasu kolem páté ráno a u lanovky jsme parkovali kolem jedenácté dopoledne. Celé odpoledne jsme pak strávili výšlapem. Cesta z pobřeží tak rozhodně není na otočku, a proto spojte návštěvu Rilský jezer třeba s návštěvou hlavního města Sofie. To je totiž vzdálené jen asi 100 km.

Sedm Rilských jezer řadím mezi jednu z největších přírodních krás této balkánské země. Nejsem příliš holka do hor a když můžu budu ležet raději na pláži než šplhat po vrcholcích. Tohle místo mě ale okouzlilo, a proto si myslím, že stojí za to. Pozor jen, v jezerech je striktně zakázáno se koupat, tak ať neuděláte nějaké faux pas. :D 




Slyšeli jste někdy o 7 Rilských jezerách? :)

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Ahoj, o jezerech slyším prvně, ale vypadají čarokrásně. Děkuju za tip

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ta příroda je neskutečná.. to je něco pro mě. Tam by se mi hrozně líbilo. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherná příroda, lesy a hory mě neskutečně nabíjí energií. :))

    OdpovědětVymazat
  4. O těchto jezerech čtu poprvé a ukládám si do tipů na výlety! Ty výhledy tam jsou krásné!

    OdpovědětVymazat