Sozopol a Beglik Tash | Bulharsko 2021

dubna 27, 2021

Cestování po bulharském pobřeží pokračuje i v dnešním článku a ačkoliv už jsem jeden Sozopolu věnovala minulé léto, navštívila jsem tohle krásné místo již potřetí a myslím si, že si zaslouží o něco více pozornosti, než jsem mu v letním článku dala. Dám vám navíc také tip na další výlet, který můžete využít, pokud se rozhodnete vyrazit dovolenkovat do dalšího oblíbeného letoviska Primorsko. 




Sozopol je poměrně malé město na pobřeží Černého moře rozkládající se jižně od Burgasu. Známé je především jako další z oblíbených turistických míst, které každoročně láká návštěvníky na starou část města. V té si můžete projít úzké uličky jako z pohádky a pokochat se výhledem na širé moře nebo novou část města. Tu obývá přibližně kolem čtyř tisíc stálých obyvatel a je v desetiminutové docházkové vzdálenosti od té staré části. 





Už v letním článku jsem zmiňovala, že mi Sozopol hodně připomíná historické centrum Nesebaru, které je na seznamu UNESCO. Upřímně se stále nemůžu rozhodnout, které z těchto měst se mi líbí víc a po třech návštěvách obou z nich musím přiznat, že obě mají co nabídnout a obě stojí za návštěvu. Obzvlášť v době kdy tam nejsou žádní turisti a já si tak mohla v klidu užít procházku po slunečných terasách, které jinak fungují jako "zahrádky" restaurací a není tak možné se po nich jen tak procházet a kochat.

Podívat se kromě slunečných teras můžete i na útesy na samém konci města nebo do přístavu, kde máte celou řadu možností jak se lodí dostat do dalších míst, ať už je to Burgas nebo právě Nesebar. 



Zhruba 40 minut cesty autem od Sozopolu a 15 minut cesty od Primorska pak najdete tenhle bulharský Stonehenge Beglik Tash. Jedná se prehistorickou thráckou skalní svatyni, která se skládá ze seskupení balvanů, z nichž některé byly na svá místa uměle dopraveny a některé byly i stavebně upraveny. Vznik Beglik Tash se datuje do období 1500 - 400 let před naším letopočtem, přičemž se místo využívalo jako oltář, trůn velekněze, svatá jeskyně či sluneční hodiny. Místo je veřejnosti otevřeno až od roku 2003. 




Beglik Tash rozhodně stojí za výlet, pokud jedete do Primorska, protože je to opravdu kousíček. Navíc věřím, že si to užijí všichni milovníci přírody a hlavně lezení po kamenech. Některé jsou opravdu vysoké, ale dostat se na ně pro výhled dá. Minimálně ten můj to zvládnul a prý to stálo za to. :D Prolézt si můžete i úzké uličky mezi kameny nebo si dokonce udělat buřty u přilehlého ohniště. Za nás rozhodně super tip na odpolední procházku, když už vás třeba nebaví chodit jenom kolem moře. I když mě osobně to asi nikdy bavit nepřestane. ♥ 

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Tam je to opravdu nádherné, hned bych někam vyrazila! :) Z fotek úplně cítím tu pohodovou atmosféru. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzerá to tam krásne! Aj počasie vám vyšlo 🌿

    Blog de la Licorne *

    OdpovědětVymazat
  3. Jee, to je krása! Už se nemohu dočkat až bude tepleji a také vyrazíme na nějaký pořádný výlet!

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadáš strašně spokojeně, moc ti to přeji a chápu proč se ti tam tak líbí :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat