Třeštíková, Marvelovky a Netflix | Podzimní edice

října 20, 2021

Léto se v podzim přehouplo, bohužel, a proto je čas na další knižní, seriálové, filmové a podcastové tipy pro toto roční období. Které je zároveň tím mým nejméně oblíbeným. Jak to máte vy s podzimem? Pro mě bývají podzimní měsíce ty nejvíc stresující, což je pravděpodobně způsobeno tím, že navazují na ty letní bezstarostné a pohodové. A ani tento podzim není z hlediska spousty stresu a povinností výjimkou. Přece jenom je ale v něčem speciální. Zažívám totiž svůj úplně poslední podzimní semestr, (doufejme), zároveň poslední první den nového akademického roku a zároveň to celé nezažívám v Brně, ale v bulharské Sofii na Erasmu. Který prozatím přináší více nervů než zábavy, o čemž si můžete přečíst v předchozím článku. Důležité ale je zůstat pozitivní a udělat si radost alespoň něčím. S čímž mi v posledních týdnech a dnech pomáhají právě následující tipy. 

Knížky

To prší moře - Radka Třeštíková
Knížky od jedné z nejznámějších českých autorek jsem začala číst zhruba před rokem a mám už na kontě čtyři. S každou další přečtenou knihou se mi názor na autorku mění. Někdy jsem nadšená, někdy naprosto zklamaná. Bábovky byly super, Veselí byl propadák a tato kniha - To prší moře, se bohužel také řadí na můj seznam nezáživných příběhů. 
Kniha vypráví příběh slečny, které životní osud skutečně nepřál. Nejdříve se jí rozvedli rodiče, následně se jí zabil otec, poté matka, skončila v psychiatrické léčebně z nešťastné lásky k nevlastnímu bratrovi a nakonec začala chodit s bývalým své matky. Zní to dost šíleně, že? Jo. To jsem si během čtení taky říkala. Hlavní hrdinka mě upřímně celou dobu děsně vytáčela a měla jsem sto chutí jí profackovat. Bohužel se autorce vůbec nepodařilo ve mě vyvolat jakékoliv pocity empatie a knihu jsem tak dočetla jenom proto, že jsem aktuálně neměla co jiného číst. 


Osm - Radka Třeštíková
Jak už jsem psala .. horská dráha. Třeštíkové jsem přece jenom dala další šanci a přečetla si ještě vyhlášený detektivní román Osm. A jsem moc ráda, že jsem to udělala, protože touto knihou jsem si rozhodně po té předchozí zlepšila náladu. 
Román popisuje příběh cikánky Míši, která vyrůstala v dětském domově a nikdy neměla rodinu. Příběh však začíná tím, kdy je Míša v komatu poté, co se ji někdo pokusil zabít. Autorka pak retrospektivně vypráví celý Míšin příběh od rozchodu s přítelem, přes novou práci, touhu po své zaměstnavatelce a následně jejímu muži až po odhalení toho, kdo a proč to udělal. 


Kavárna v Kodani - Julie Caplinová
Kdo by neznal sérií knih Julie Caplinové, když oblétla snad celý instagram? Ano přiznávám, i já jsem téhle influencerské reklamě podlehla a stáhla si rovnou dvě její knihy do čtečky. Začala jsem Kavárnou v Kodani a popravdě jsem neměla žádná očekávání. Autorka nijak nepřekvapila a ani neurazila. Zkrátka běžný román na pohodové podzimní večery. 
Jak už název vypovídá, autorka nás odnáší společně s hlavní hrdinkou na pracovní press trip do Kodaně v rámci její práce v PR agentuře. Tam společně s blogery a novináři objevují svět dánského hygge a jejich tajemství spokojeného života, zatím co se mezi nimi tvoří neočekávaná přátelství a romantické vztahy.

Filmy

Venom 2
Kdo čte moje články s tipy už déle, určitě víte, jakým milovníkem Marvel filmů jsem. Za poslední tři měsíce jsme už stihli vidět rovnou tři a já vám dneska představím dva z nich. 

Věřím, že Venoma spoustu z vás zná a že vám nemusím úplně popisovat, o čem film vůbec je. Vzhledem k tomu že se jedná již o druhý díl, nabízí se ho porovnat s dílem předchozím. Za mě osobně byla jednička lepší. Nápad i příběh dvojky rozhodně stojí za to, ale narozdíl od ostatních Marvelovek mi přijde, že tento film úplně nezapadl do celého kontextu a je tak trochu vytvořený navíc. Oblíbený sarkarmus a ironie hlavního hrdiny však nezmizely, tudíž za mě spokojenost. 

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech 
Kdo by byl čekal, že se jednoho dne v dílně Marvelů objeví film s Číňany? No vzhledem k veškeré té rasové a genderové opatrnosti všude kolem, se tomu vlastně ani nedivím. Superhrdinou tohoto filmu je čínský kluk Shang-Chi, kterého ve filmu stíhá jeho minulost, původ a rodina. Jeho otcem je totiž vládce Deseti prstenů, které mu dodávají obávanou moc. Ve filmu se můžete těšit jak na typické čínské bojové umění, tak na duchovní propojení s přírodou, které nakonec hlavní hrdina spojí dohromady, aby porazil svého otce. 
Dle mého názoru rozhodně nejslabší Marvelovka za poslední rok. 

Seriály 

Love Island
Pojďme si to přiznat narovinu. Kdo sledujete Love island? Já vím, já vím. Je to blbost a je to naprosté guilty pleasure, ale na prokrastinaci či do pozadí při úklidu a vaření je to naprostý ideál. Nejsem nějakou velkou fanynkou, protože nesleduju účastníky na instagramu a ani nemám staženou tu jejich slavnou aplikaci, rozhodně se ale ráda pobavím nad tím, jak se banda (s prominutím) trochu přiblblých mladých Čechů a Slováků celý den válí u bazénu, řeší naprosté tupoviny a občas si zahraje nějaké prasečinky.
Pokud mám říct svůj názor na soutěžící.. nejsympatičtější je mi asi Vilda, naopak nemůžu absolutně vystát Tess. Tak mi dejte vědět, jak to máte vy? 


The Bold type
Jestli jste milovali Gossip Girl nebo Sex ve městě, tak zbystřete. Tenhle netflixový seriál je rozhodně to pravé pro vás. The Bold type vás odnese do prostředí redakce ženského magazínu Scarlet, kde se příběh točí kolem třech kamarádek, které v časopisu pracují. Jedna je redaktorka, další je marketingová specialistka a poslední stylistka. Nemusíte ale od hlavních hrdinek čekat nic převratného, protože se jedná o naprosto běžné řešení každodenních problémů mladých žen - práce, chlapi, sexuální orientace, feminismus, sex a tak dále. Však to všechny známe. 

Podcasty

Vyleť z hnízda
Vyleť z hnízda je podcast, který jsem objevila čistě náhodou v létě, když jsem si vyhledávala různé články o Erasmu, tipech před odjezdem a doporučeních. Díky tomu jsem objevila Terky blog, který mě odnesl až k jejímu podcastu. V něm se zaměřuje na rozhovory s lidmi, kteří vylétli z hnízda do různých zemí ať už pracovně, studijně či jen tak za zkušenostmi a jiným životem. Podcast vám umožní nahlédnout do života v jiných kulturách a třeba vám tak jako mě dodá sebevědomí vycestovat a překonávat pak v zahraničí různé nezdary, které se dějí opravdu každému, kdo se odhodlal a vyletěl z hnízda. 

Četli/viděli/slyšeli jste nějaký z mých tipů? Sledujete Love island a jaký máte na reality show názor? 
Nezapomeňte mi také napsat vaše tipy, co vám dělá během podzimních pochmurných dnů radost. :)


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Díky za tipy, těch není nikdy dost.
    Doma taky milujeme Marvel, a zrovna minulý týden jsme byli na druhém Venomovi a byla jsem mile překvapená. Shang-chi jsme ještě neviděli.

    Taky seriál The Bold Type jsme si s přítelem oblíbili, závislost vznikla až moc rychle :D

    OdpovědětVymazat
  2. Love island sleduji také a moc fandím Martinovi a Lauře, přijdou mi tam jako jediný normální pár a také jako jediní se špetkou inteligence. :D I další tipy od tebe jsou super! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super tipy. Třeštíkovou osobně moc nemusím, ale třeba na oba filmy se fakt těším a chci je vidět. Na Love island občas koukám, Martin s Laurou jsou mi tam nejsympatičtější.

    OdpovědětVymazat
  4. Na The Bold Type jsem už jednou začala koukat, ale nějak mě seriál nechytl. Nicméně teď na něj narážím nějak častěji, tak mu možná ještě dám jednou šanci... :)

    Ela

    OdpovědětVymazat