Kam vyrazit ze Sofie za přírodou? | Lake Pancharevo, Boyana Waterfall

prosince 06, 2021


Ačkoliv mi hlavní město Bulharska stále příliš nepřirostlo k srdci, jedno se Sofii musí nechat. Ta příroda v okolí je krásná. Sofii obklopují hory, na které máte výhled téměř z každé části města. A to je pro někoho, kdo vyrůstal a žil celý život v nížinách, vážně naprosto odlišná podívaná. Pokud tak máte plné zuby městského života a chcete vyrazit alespoň na chvíli do přírody, v Sofii vám k tomu stačí pár desítek minut a lístek na městskou dopravu. Na jednodenní nebo klidně i jen půldenní výlet se můžete vydat třeba k jezeru Pancharevo nebo na Boyanské vodopády. 



BOYANA WATERFALL

Boyana Waterfall jsou největší vodopády, které na hoře Vitosha tyčící se přímo nad Sofií najdete. Nachází se v nadmořské výšce 1265 metrů. Vysoké jsou 25 metrů a dostupné jsou pouze pěšky, bohužel i bohudík si k nim proto autem nedojedete. Na Boyana Waterfall jsme plánovaly vyrazit už od samotného začátku Erasmu a povedlo se nám to zrovna v jednu slunečnou pohodovou sobotu, která nabízela úchvatné výhledy na barevné listí v lese na Vitoshe i s výhledy na Sofii. 




K vodopádům se dá dostat dvěma způsoby. První cesta začíná z turistického bodu Kopitoto, který leží ve výšce 1345 metrů a který je dostupný i autem. Druhá cesta pak začíná v sofijské městské části Boyana, odkud se zhruba dvouhodinovým výstupem (samozřejmě záleží na vašem tempu) dostanete buď přímo či se zastávkou u Boyana lake až k vodopádům. Tuto cestu jsme zvolily my a ačkoliv jsme chvílemi funěly jak parní lokomotivy, cesta se dala zvládnout celkem v pohodě i s trochou podzimního bláta. Cestou zpátky jsme se pak zastavily i u zmíněného malého jezera Boyna, kde lidé posedávali a užívali sluníčka, venčili psi či rybařili. Od vodopádů se ale samozřejmě můžete dostat i dál a to až na vrchol hory zvaný Cherni Vrah ležící ve výšce 2290 metrů. Výšlap na samotnou Vitoshu však plánujeme až na pozdější zimní období. Uvažujeme také, že se na vodopádech při zimním výšlapu zastavíme ještě jednou, protože podle fotek na instagramu celé zamrzají a vytváří nádhernou ledovou sochu. 

Ať už jste velkými horskými turisty nebo těch túr za sebou příliš nemáte, věřím, že tenhle výšlap zvládnete bez problémů a navíc si užijete trochu té přírody. Na jednodenní výlet naprosto ideální. 




LAKE PANCHAREVO

Jezero Pancharevo najdete pouhých 12 km od Sofie ve stejnojmenném předměstí Pancharevo. Jezero je umělého původu a vzniklo v roce 1956. Pancharevo a jeho okolí je určitě super místem pro všechny, kdo si chtějí užít pohodovou procházku s výhledem na jezero, hory a skály, ale v létě i v případě, že si chcete užít i trochu toho vodního sportu či opalování.

K jezeru se dostanete poměrně snadno městskou dopravou a stačí vám k tomu běžná jízdenka. Pokud používáte jeden dopravní prostředek, vyjde vás jízdenka na 1,60 leva, pokud budete přestupovat, pak si cenu vynásobte počtem přestupů. Využít můžete autobus č. 1, 3, 4 a dojet na zastávku Banyata Pancharevo, odkud už jenom seběhnete dolu k jezeru a můžete se vydat na příjemnou procházku kolem jezera. Nám cesta trvala zhruba 50 minut z centra města a procházka vyšla přibližně na hodinu. 



Každé roční období má určitě něco do sebe, ale zrovna Pancharevo lake je asi nejzajímavější v létě. Při procházce totiž narazíte na několik bufetů, restauraci s terasou a s výhledem na celé jezero nebo několik výhledových laviček či schodů, kde se při teplém počasí a sluníčku musí určitě fajn relaxovat. V našem případě už bylo poměrně chladno a celkem brzy i šero, takže to rozhodně na nějaké posedávání či postávání nebylo. Podle fotek na instagramu usuzuji, že je Pancharevo přes léto také oblíbeným spotem, kam chodí místní k vodě, protože nabízí i falešnou pláž, projížďku na lodích nebo třeba na šlapadlech. Ze strany hor je kolem jezera udělaná i celkem slušná asfaltka, takže věřím, že je jezero vyhledávané i cyklisty a bruslaři. Samozřejmě kočárky, psíky na procházce a běžce tam také potkáte, a to snad v každém ročním období. 

Já osobně byla z procházky kolem jezera příjemně překvapená. Vychytali jsme den, kdy tam nebylo příliš lidí a navíc není jezero nijak velké, aby se nedalo v klidu obejít. Chvilkami by jeden ani neřekl, že je pouze za rohem hlavního města. 

Pokud tak budete někdy v Sofii, nezapomeňte vyrazit na jedno z těchto dvou míst. Sofie totiž není jenom o památkách v centru města, ale také o těch přírodních které jsou tu všude kolem. :) 
 


You Might Also Like

6 komentářů

  1. Sofie vypadá tak krásně! Budu-li mít šanci, ráda tam také někdy zavítám.
    Ty výhledy a kopce mi trochu připomínají Vary, kde jsem vyrůstala, jsou tam na některých místech podobné výhledy.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásný článek a fotky jsou naprosto boží:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty fotky u vodopádu jsou přímo dokonalé! Musel to být super cestovatelský zážitek. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to tam dobře... hlavně ten vodopád! :)

    Ela

    OdpovědětVymazat
  5. Ty brďo ty fotky jsou dokonalé, moc hezký článek :-)

    OdpovědětVymazat
  6. To je moc fajn, že tak blízko jsou vodopády i jezera :) Bulharsko je opravdu zajímavá země :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat