Varna | Erasmus

února 16, 2022


Největší bulharský přístav na pobřeží Černého moře, třetí největší město Bulharska a mořská metropole. Tím vším se může pyšnit město Varna, kam vedl poslední výlet v rámci mého bulharského Erasmu. O první návštěvu tohoto města se sice nejednalo, ale konečně jsem z Varny viděla i něco víc než jenom letiště, na kterém jsem v posledních třech letech přistála hned několikrát. 



Varna se nachází 450 km od hlavního města Sofie a zhruba dvě hodiny cesty od Burgasu. Ze Sofie můžete využít rychlejší autobusovou dopravu nebo vlak, z Burgasu pak pouze autobus. Varna má však velkou výhodu v tom, že si sem nejenom v letní sezóně můžete zaletět přímým spojem z Prahy s nízkonákladovou společností WizzAir a to za pár korun, pokud vychytáte dobrou akci. Jak už jsem zmínila v úvodu, já varenské letiště využívám poměrně hojně, protože spoje do Burgasu jsou mnohem dražší a fungují pouze přes léto. 

Pokud tak hledáte letní dovolenkovou destinaci, kam se můžete dostat na vlastní pěst bez cestovky rychle a poměrně levně, Varna může být rozhodně dobrou volbou. Stejně jako Burgas je velkým přmořským letoviskem, kde najdete celou řadu hotelů a pláží, a to nejenom ve městě ale i v přilehlém okolí. Známými místy jsou například Sv. Konstantin a Elena, Zlaté písky nebo historické město Balčik. 





Varna kromě moře nabízí i zajímavá historická místa. Jedním z nich jsou pozůstatky Římských lázní z 2. století, které najdete kousek od přímořského parku v centru města. Právě tyto varenské lázně jsou čtvrtými největšími dochovanými římskými lázněmi v celé Evropě. Vstup stojí pro studenty pouhé 3 leva. Při cestě z centra města k mořskému parku určitě neminete také katedrálu z předchozích fotek. Dormition of the Theotokos Cathedral je pravoslavnou katedrálou s několika pozlacenými kupolemi, které budově dodávají skutečně majestátní rozměr. Bohužel jsme si katedrálu nemohli vyfotit celou, jelikož je na ní lešení a probíhají stavební práce. Hned naproti přes ulici najdete také budovu varenské Opery, která je svou sytě červenou barvou nepřehlédnutelná. 

Historických domů potkáte během procházky ve Varně celou řadu. Stačí se jen koukat kolem sebe. V bezprostřední blízkosti Varna Opera uvidíte například i Varna Theatre s hodinovou věří z roku 1888, modré sídlo Navy Club z konce 19. století, Kostel Sv. Nicholase z poloviny 18. století nebo zpívající fontánu. 





Pro milovníky moře bude ale největším zážitkem právě Sea Garden Varna. Již několikrát jsem vám zmiňovala přímořský park v Burgasu, který naprosto miluji a tak s radostí přiznávám, že ten ve Varně mu rozhodně šlape na paty. Sea Garden se táhne podél pobřeží a nabízí řadu atrakcí. Při procházce kromě zeleně, fontán, soch a malých vodopádů narazíte také na malou Zoo, planetárium, letní divadlo, sportoviště, plavecký bazén nebo známé varenské delfinárium, které je obrovským lákadlem pro turisty. V Defilnáriu jsem nikdy nebyla, ale co jsem slyšela recenze od turistů a známých, není to za ty peníze nic extra. Posuďte proto sami, zdali chcete tento byznys zakoupením vstupenky podporovat či ne. :) 

K centrálnímu vchodu do Sea Garden dojdete po hlavní ulici, která klasicky nabízí obchody, kavárny, restaurace a hotely. Hlavní vstup poznáte podle vysokých bílých sloupů, které rámují menší náměstí, kde se povětšinou hemží spoustu místních. U vchodu do parku pak potkáte také barevný nápis Varna, který je jasným fotospotem. 



Z parku určitě seběhněte také dolů přímo na promenádu okolo pláže. Tam vás bude čekat spoustu plážových barů, klubů, kaváren a přes léto věřím i spoustu turistů. Teď v únoru tam bylo poměrně pusto prázdno. Při procházka nepřehlédněte dlouhou žlutou budovu, ve které sídlily staré přímořské lázně z roku 1926. Nyní si místo do lázní můžete v budově užít dobré jídlo v tamní restauraci. Menším bizárkem je pak velká vířivka, která se rozkládá přímo na pláži a ze které se vyhřátí Bulhaři chodí v zimních měsících zchladit přímo do moře, které je pár kroků. Předpokládám, že tahle atrakce funguje i v létě, takže pokud máte chuť, i tuhle srandu můžete vyzkoušet. 

Varenské pobřeží nabízí samozřejmě několik kamenných mol, na kterých se můžete kochat okolím či loděmi. V létě se pak v parku konají různá kulturní představení, festivaly, výstavy a podobně. Varenská městská pláž je široká, s krásným zlutým a jemným pískem a s pozvolným vstupem do moře. Pro letní dovču zkrátka značka ideál. 



Do Varny jsem vyrazila pouze na jednodenní výlet, takže tipy na dobré podniky vám bohužel nedám. Rozhodně ale neuděláte chybu, pokud si na jídlo zajdete do některé z restaurací řetězce Happy Bar and Grill. Najdete je téměř v každém větším bulharském městě a Varna není výjimkou. My vybrali tu nejlepší volbu a najedli jsme se v Happy Morska Gara přímo v přístavu s nádherným výhledem na moře. K obědu jsme si dali jejich vynikající batátové hranolky s humusem a avokádovým dipem se smaženým sýrem, brusinkovou omáčkou a falafelem. Happy restaurace jsou sice o něco dražší, obzvláště tady v těch přímořských oblastech, ale za příležitostnou návštěvu určitě stojí. 

Stejně tak jako za návštěvu stojí celá Varna. Ať už v létě během vaší dovolené nebo přes rok na načerpání trochy energie z té mořské pohody, která tady na vás dýchá ze všech stran. Stačí jenom sledovat letenky, sbalit se a vyrazit. :) 

Výletem do Varny tak oficiálně ukončuji články spojené s mým Erasmem. Momentálně jsem zpátky doma v Česku, kde mě čeká spoustu povinností, které musím zvládnout před odjezdem zpět na pobřeží. Bulharské články ale nekončí. Letní sezóna se blíží a já bych ráda předala ještě pár tipů pro ty, kteří by rádi k mému milovanému Černému moři vyrazili. Tak stay tuned. :) 



You Might Also Like

3 komentářů

  1. Nice post and photos. Thanks for sharing.
    I invite you to visit my last post. Have a good week!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, moc hezký článek i fotky. Rozhodně jak tak na to koukám tak by mi podlo někam utéct od každodenního stereotypu. Užívej dny v Česku, snad budou neméně příjemnými než ty v Bulharsku.

    OdpovědětVymazat
  3. Varna vypadá hodně zajímavě :) nedávno jsem koukala na Čočíka, jezdí různé šílené cesty vlakem a projel celé Bulharsko a nezapomněl ukázat ani Varnu, díky němu jsem ji zaregistrovala :D

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat