Pomorie vs. Sunny beach | Dovolená v Bulharsku

února 23, 2022

Plánování letních dovolených se začíná rozjíždět, a tak je čas vás dalším článkem přesvědčit, že Bulharsko může být i vaší volbou roku 2022. Pokud vás zajímá, proč jet právě k pobřeží Černého moře, přečtěte si nejdříve tento článek. V tom dnešním vám přiblížím dvě má oblíbená letoviska v okolí Burgasu a prozradím, v čem se od sebe na základě mých zkušeností liší. A kdo ví, třeba se mi podaří vás rozhoupat a v létě se v některém z měst můžeme potkat na kafe. :) 

Pomorie 

Pomorie je menší městečko nacházející se mezi Burgasem a Slunečným pobřežím. Velkou výhodou je krátká vzdálenost od burgaského letiště, kdy cesta trvá zhruba čtvrt hodiny. Do Burgasu, Nesebaru nebo kamkoliv v okolí se pak z města dostanete autobusem, které staví na malém nádraží v nové části.

Výhodou i nevýhodou (záleží co preferujete) je v porovnání se Slunečným pobřežím klid, které Pomorie nabízí i v hlavní sezóně. Rozhodně tam potkáte méně lidí a ani večery nejsou nijak divoké. V Pomorie najdete pouze pár velkých hotelů, kterými jsou Sunset Resort, Festa Via Pontica, Festa Pomorie a Grand Hotel Pomorie. Zbylé hotely jsou spíš menší, rodinnější anebo apartmánového typu. Pokud proto hledáte právě ubytování v soukromí, Pomorie může být dobrou volbou. Z čeho vybírat rozhodně je, a to jak v nové části města u jižní pláže, tak ve staré části v okolí pláže centrální. 





Jestli se těšíte na široké pláže se zlatavým pískem, pak pro vás Pomorie není ideálním místem. Tamní pláže jsou tvořeny černým pískem, pro který je také město známé. Ani jedna z pláží není v porovnání s těmi na Slunečném pobřeží nijak zvlášť široká, a v hlavní sezoně to tam bývá fakt hlava na hlavě. Přístup do moře je pozvolný a z mých zkušeností bývá moře, hlavně u centrální pláže, čistější než na Sluňáku. Moře se taky nachází z obou stran staré části města, takže si můžete vychutnat jak západ, tak východ slunce. 

Pomorie je opravdu maličké, takže vše je v docházkové vzdálenosti. Z nové části si do centra můžete dojít za dvacet minut po široké přímořské promenádě, která je v noci nasvícená. V centru města a podél této promenády narazíte na restaurace, bary, pomorijské molo, kostel na náměstí, letní kino a přístav. Z přístavu se můžete vydat třeba na pirátský výlet s animačním programem a zastávkou s koupáním na ostrově svaté Anastásie, což je rozhodně pěkná podívaná. 





Pomorie nabízí také aquapark, který je součástí hotelu Sunset Resort, jehož hosti mají vstup zdarma. Aquapark je poměrně malý a s tím v Nesebaru se nedá za mě srovnávat. Pokud však nechcete cestovat do vedlejšího města, dětem pravděpodobně postačí i tenhle místní. K návštěvě pak láká také thrácká hrobka, která se nachází v nové části města. Při procházce se můžete zajít podívat i na solné jezero nebo do Muzea soli. Velkým turistickým lákadlem jsou pak známé bahenní lázně, jejichž bahno má údajně blahodárné a léčivé účinky.

Pomorie je z mého hlediska vhodné spíš pro toho, kdo hledá klidnou a pohodovou dovolenou. Divokých party se tam spíš nedočkáte. Pro mě má Pomorie mnohem lokálnější vibe. Přece jenom se jedná o klasické město, kde tamní obyvatelé žijí normálně i mimo sezónu. V Pomorie tak narozdíl od Sluňáku potkáte i Lidl a Billu, několik kostelů a menší restaurace, které často nabízí bulharské speciality. Jediné, na co je ale potřeba se připravit, je ruština všude kolem. Spoustu Rusů totiž vlastní v Pomorie apartmány, ve kterých tráví i celé léto. 



Slunečné pobřeží

Slunečné pobřeží patří mezi nejznámější bulharská letoviska. Nachází se severně od Burgasu, zhruba půl hodiny cesty od letiště. Stejně jako v Pomorie i zde lze využít autobusové nádraží, ze kterého se v sezóně dostanete do všech okolních větších i menších míst. Slunečné pobřeží je populární především mezi mladými lidmi a těmi, kteří si chtějí užít dovolenou plnou zábavy. Té tam totiž najdete opravdu nepřeberné množství. 

Dominantou je osm kilometrů dlouhá a široká pláž se zlatým pískem a pozvolným vstupem do moře. Bohužel mám z obou sezón zkušenost, že koncem léta už bývá moře dost špinavé a zelené. Pláž je obehnána první linií hotelů, které doplňují další asi čtyři linie směrem do vnitrozemí, přičemž hotelů je dohromady na celém Sluňáku víc jak 500. Vybírat můžete mezi velkými hotelovými komplexy, menšími variantami či apartmány, a jsem přesvědčená, že si v tom počtu vybere opravdu každý.


Sunny beach je známé především svým nočním životem. Promenáda plná klubů, diskoték, hospod, karaoke, koktejlových barů a restaurací se táhne od Nesebaru až do konce pobřeží u vjezdu do Sveti Vlasu. Jednou z nejznámějších diskoték je Cacao beach, které láká na pompézní party s cool osvětlením a tanečnicemi. Na své si tady přijde opravdu každý milovník zábavy. Kromě podniků nabízí Slunečné pobřeží také vlastní lunapark s horskou dráhou, bouracími autíčky a šílenými atrakcemi. Nechybí ani aquapark Action, který je sice větší než ten v Pomorie, ale stále doporučuji vyrazit spíše do toho nesebarského, který se v poměru cena výkon vyplatí nejvíce. 
Při procházce v centru rozhodně neminete ani strip cluby, kasina, tetovací salony a týpky, kteří vám budou nabízet snad všechny existující omamné látky. Ze svých zkušeností proto doporučuji, večer na sebe a své věci dávejte raději pozor. Jak totiž říkají místní, co se stane na Sunny beach, zůstane na Sunny beach. 

Slunečné pobřeží je vyloženě turistickým místem. Přes rok tam příliš místních nežije, proto jsou veškeré tamní služby ušité na míru cizincům, a to především nabídky v restauracích, obchodech a hlavně ceny. Musí se jim ale nechat, že tam seženete opravdu cokoliv. Především pak "značkové" hadry za pár korun, které vozím každoročně domů i kamarádům. :D 




Historicky ani kulturně není na Sluňáku nic zajímavého, výhodou však je blízkost historického města Nesebar, které je i na seznamu UNESCO, a stoprocentně byste tak tento výlet neměli při své dovolené vynechat. Pro jednu cestu můžete využít například lodní taxi, které odjíždí z mola v centru Slunečného pobřeží. 
Na Sluňáku se musíte obrnit pevnými nervy, pokud se neradi prodíráte turisty. Ti totiž budou v hlavní sezóně vážně všude. Mě osobně to třeba nevadí, protože s tím zkrátka počítám. Klienti jsou ale občas zaskočení, a proto je lepší varovat předem.

Pokud se teď ptáte, kam bych na dovolenou jela já, asi by vyhrál Sluňák. Dovolená pro mě znamená především zábavu, a proto si myslím, že je v mém věku Sunny beach vhodnější volbou. Samozřejmě ale nedám dopustit ani na svůj bulharský domov, kterým se v posledním roce stalo právě Pomorie. Vše tak záleží na individuálních preferencích a myslím si, že budete spokojení, ať už zvolíte kteroukoliv variantu. :) 



You Might Also Like

4 komentářů

  1. Moc hezky zpracováno a nafoceno!
    V Bulharsku jsem ještě nikdy nebyla, ale právě díky tvým článkům, bych se tomu někdy vůbec nebránila! Ačkoliv jestli se nám letos poštěstí někam letět, tak bych asi nejraději do Řecka nebo na Kanáry, tam to prostě miluju!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky, koukám na ně už 15 minut a představuji si, že jsem někde v teploučku u moříčka. Já na Bulharsko vzpomínám ráda. Ale pamatuji si jen skákací hrad a obří vlny, jinak se dívám na fotky v albu, byli jsme tam, když mě byly 3 roky :D Loni Řím a letos snad Tenerife nebo Sardinie :)
    Nikys
    https://lifebynikys.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Krásne fotky a článok! :) Ja som chodila do Bulharska ako malá a vtedy sa mi tam neskutočne páčilo. Milovala som tie palacinky, šišky a rôzne iné koláče a ich dobroty, haha!

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky! :) Taky bych někde jela.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat