Mys Kaliakra a skalní klášter Aladža | Bulharsko

června 06, 2022


Mys Kaliakra je jedním z nejznámějších útesovitých výběžků na pobřeží Černého moře. Nachází se pouhých 30 kilometrů od Balčiku, a proto při jeho návštěvě rozhodně stojí za to se zastavit i na tomto kouzelném místě. 

Mys Kaliakra tvoří útesy dosahující výšky až 70 metrů nad mořem. Známý je ale především svou barvou. Útesy jsou totiž převážně z vápence s obsahem železa, který jim dodává specifickou červenou barvu. Z mysu jsou opravdu krásné výhledy na okolí, bílé skály v dáli a na moje milované širé moře. Kromě výhledů si ale na mysu můžete prohlédnout také zbytky hradu ze 14. století či navštívit muzeum nebo vyhlídkovou restauraci. Jelikož se ale jedná o jedno z oblíbených turistických míst, ceny v restauraci jsou astronomické. Takže doporučejeme se zastavit na jídlo raději v některém z měst, které po cestě potkáte. 




S Kaliakrou je spojeno několik legend, přičemž mě zaujala především jedna. Při příchodu projdete takzvanou branou čtyřiceti panen, která odkazuje na pověst o čtyřiceti místních dívkách. Ty po dobytí oblasti Turky propletly dohromady své vlasy a vrhly se společně ze skály do moře, aby unikly zajetí. Já se svým strachem z výšek jsem se ani neodhodlala podívat z kraje mysu dolů, a proto musím říct, že to u těchto žen chtělo asi nutnou dávku odvahy.

Co musím pochválit, tak je určitě příjezdová cesta k samotnému mysu. Až k parkovišti u vstupní brány totiž dojedete po slušné silnici a nemusíte se tak kodrcat přes nějaké šílenosti jako například na mys Emine u Elenite. :D Důležité je taky zmínit, že je vstup na mys Kaliakra zpoplatněn. Platili jsme 3 leva za osobu, což je z mého pohledu zcela adekvátní cena. :)








Při zpáteční cestě z Balčiku jsme se na doporučení zastavili na prohlídku skalního kláštera Aladža. Ten se nachází 15 kilometrů od Varny v lesích nad letoviskem Zlaté písky. Právě z tohoto dovolenkového místa lze ke klášteru dojít i pěšky. Za vstupné jsme platili 5 leva a ačkoliv nejsem velkým fanouškem tohoto typu památek, prohlídka to byla pozoruhodná. 

Klášter Aladža ze 13.-14. století je poměrně zachovalým a kromě prohlídky jeho jednotlivých skalních částí, můžete navštívit také přilehlé muzeum nebo katakomby. O těch jsme my nevěděli, tudíž jsme je omylem minuli. Tento klášter je navíc jedním z mála svých druhů, ve kterých si v Bulharsku skutečně můžete projít jeho skalní chodbičky. Zajímavostí pojící se s klášterem Aladža je ta, že jeho pozůstatky objevili začátkem 20. století čeští archeologové - bratři Karel a Herman Škorpilovi. Někde jsem se také dočetla, že právě po nich je pojmenována vesnička Škorpilovci nacházející se na jih od Varny, ve které jsem strávila své první pracovní léto v Bulharsku. Náhoda? :D 




Pokud míříte na dovolenou do varenské oblasti Bulharska, určitě výlet na obě tyto místa doporučuji. A ti z vás, kteří míříte na Zlaté písky, běžte se kromě klášteru projít i po turistických cestičkách do lesa nad letoviskem. My na to bohužel neměli již čas, ale vypadá to tam vážně pěkně. 


You Might Also Like

9 komentářů

  1. To vyzerá nádherne. Môj priateľ ide o pár dni do práce do Genevy tak som zvedavá ako to tam bude vyzerať.

    AKO KOMBINOVAŤ FARBY PODĽA OSVALDOVÉHO KRUHU?

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne miesto! Bulharsko máme tento rok v pláne, uvidíme, ako sa to vyvinie. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, opravdu krásná místa s nádhernými výhledy a poutavou historií <3 Díky za tipy, snad jich do budoucna někdy i využiju

    OdpovědětVymazat
  4. To jsou tak krásné fotky! Hned bych se tam jela podívat. :-) Nikdy jsem tam nebyla. Ovšem můj poslední výlet byly Mariánské Lázně. Pořád někde cestujeme, mám to moc ráda. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. To je nádhera :)) S partnerem se letos chystáme do Itálie, ale ségra pojede do Bulharska, tak jí to určitě předám jako super tip na výlet :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tam to vypadá fakt skvěle! Krásné fotky, musela to být nádherná dovolená ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Na Kaliakře jsem byla a byly jsme tak zvědavé, že jsme vlezly do zakázaných míst. Není to nic ke chlubení, ale máme vzrůšo a památku, že jsme prozkoumaly mys všude, kde to šlo.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  8. Další krásná místa, jak já ti závidím!

    OdpovědětVymazat