8 věcí, které stihnout během dovolené na Sunny beach | Bulharsko

srpna 18, 2022


Plánujete dovolenou na Slunečném pobřeží, máte ji již za sebou nebo o Bulharsku jako dovolenkové destinaci ani neuvažujete? Ať už je vaše odpověď jakákoliv, čtěte dál. Na Sluňáku jsem strávila poslední tři roky a stále se snažím co možná nejvíce lidem v okolí ukázat, jak skvělé místo to je. V dnešním článku vám proto dám pár tipů na věci, které byste neměli během vaší dovolené na Sunny beach propásnout. Všechny vašemu pobytu dodají super zážitky a pomyslnou třešničku na dortu. 

Pro ty z vás, kteří se sem teprve chystají, může článek sloužit jako příprava plánů dovolené. Pro ty, kteří zde již byli, může být ukázkou toho, co jste nestihli a tím pádem důvod, proč se vrátit. A pro vás ostatní .. no třeba vás přesvědčím, že bulharské Slunečné pobřeží si zaslouží vaši pozornost. 

1. Navštívit Nesebar

Slunečné pobřeží není zdaleka jenom o válecí a koupací dovolené, ale také o poznávání krásných historických míst. Tím nejbližším je právě Perla Černého moře, kterou je stará část města Nesebar. Historie města sahá až do starověku a při procházce v jeho malebných uličkách uvidíte řadu památek z dob thráckých a antických. Jedná se o jedno z nejnavštěvovanějších míst černomořského pobřeží a právem je proto součástí světového dědictví UNESCO. Jeho návštěvu byste rozhodně neměli během dovolené na sousedním Sunny beach vynechat. Ke staré části města se dostanete hezkou procházkou pěšky, případně autobusem, vláčkem od hotelu Kotva či lodním taxi z mola v centru Sluňáku. Osobně doporučuji vyrazit na prohlídku v pozdějších odpoledních hodinách, kdy již není takové horko a kdy také uvidíte Nesebar za tmy. 





2. Zajít na party 

Jestli je Sunny beach něčím slavné, pak je to místní noční život, který musíte zažít. Těžko byste v Bulharsku hledali místo s větším počtem klubů, barů, kasin a strip barů na jedné ulici. Ať už máte rádi karaoke, tanec na pláži, posezení u vodní dýmky, poslech živé hudby, bulharské zpěváky či obyčejnou diskotéku, tady najdete všechno. Spousta barů má navíc zdarma vstup a různé druhy happy hour, takže majlant nutně utratit nemusíte. Mým oblíbeným místem je například bar Iglika, který najdete vedle hotelu Laguna park. Bar je otevřen 24/7, má příjemnou obsluhu a především pak drinky a panáky za hubičku. 

Jedním z nejslavnějším míst na party je na Slunečném pobřeží Bedroom a Cacao beach. Jedná se o (jak místní tvrdí) "elitní kluby", do kterých vás nepustí, pokud nejste řádně oblečeni a je potřeba na to dávat pozor. Pokud vyrážíte na tento typ akce, neberte si plážové oblečení ani obuv, ale pořádně se vyfikněte a vemte si s sebou dostatek peněz. Za mě se ale upřímně nejedná o žádný extra zážitek a rozhodně najdete na Sluňáku lepší a méně upjatá místa pro super zábavu. 

3. Vodní atrakce

Celodenní a každodenní opalování a plavání v moři se může za chvilku stát celkem nudnou záležitostí. Vyzkoušejte proto některou z vodních atrakcí, které najdete na každém kousku pláže. Jízda na vodním skůtru, létání nad mořem s krásným výhledem na okolí nebo divoké skákání na vlnách na nafukovačce je fakt parádní zážitek, který zpestří dovolenou. 


4. Dobrá restaurace

Většina lidí vyráží na hotelovou dovolenou s all inclusive. I toho se dá ale po pár dnech celkem rychle přejíst, a proto doporučuji zajít si na dobré jídlo mimo hotel. Restaurací potkáte všude spoustu a určitě si z nabídky vyberete. Nezapomeňte dát šanci i bulharské kuchyni a dejte si tradiční šopský salát, cukety, smažený sýr kaškaval, studenou polévku tarator, kebabčeta nebo třeba musaku. Ochutnejte také místní výborné víno či rakii a k snídani nebo odpolední svačině si v pekárně kupte mojí milovanou banicu. Třeba budete překvapeni, jak vám bulharské speciality zachutnají. Já na Slunečném pobřeží chodím ráda například do Flory nebo do restaurace Djanny. 

5. Aquapark 

Jestliže trávíte dovolenou v hotelu s vlastními tobogány, tenhle bod pro vás nebude příliš relevantním. Pokud ale tobogány postrádáte nebo se chcete na celý den zabavit mimo hotel, největší Aquapark Nesebar na balkánském poloostrově je za mě tou nejlepší volbou. Ze Sunny beach se k areálu dostanete zdarma shuttle busem, který zastavuje na každém rohu a jezdí každou půl hodinu od rána do zavíračky. V aquaparku můžete vyzkoušet 38 tobogánů včetně oblíbeného účka, trychtýře či kobry. Děti se stoprocentně zabaví na umělých vlnách nebo v dětském vodním hradu a vy si můžete mezitím skočit na drink do vodního baru. Vstupenky si navíc můžete koupit sami předem online a ušetřit tak pár leva.
 


6. Nákupy

Turisté přijíždějící v běžném oblečení zpravidla odjíždějí kompletně ve značkovém. Kdo si totiž nepřiveze ze Slunečného pobřeží aspoň jedno fejkové Adidas, Nike, Gucci, Hilfiger nebo Lagerfeld tričko, spodní prádlo, kabelku nebo peněženku .. jako kdyby tady ani nebyl. :D Já si kupuji každý rok něco, protože to vyjde vážně na pár korun a v porovnání s originálem byste často ani nepoznali, že se jedná o fejk. Během některého z vašich dovolenkových večerů se tak nezapomeňte vypravit do uliček mezi hotely a na plážovou promenádu a procházejte obchůdky. Pozor ale, abyste nenakoupili víc věcí, než máte místa v kufru. 

7. Výlet lodí 

Co by to bylo za dovolenou u moře bez výletu na lodi? Jak jsem již zmiňovala, vyrazit můžete loďkou například do starého Nesebaru a zpátky, anebo vyzkoušet některý z lodních výletů - plavba do nádherného Sozopolu, kolem pobřeží Sunny beach a k Elenite, piráckou lodí na ostrov Sv. Anastásie nebo třeba na soukromou jachtu. Možností je spousta, tak určitě některou využijte a pokochejte se výhledy z mořské hladiny.


8. Procházka po promenádě

7 kilometrů dlouhá pláž si vyloženě říká o večerní procházku po promenádě a prohlídku všeho, co Slunečné pobřeží nabízí. Vydejte se po nábřeží a nasajte atmosféru nikdy nekončící zábavy, dejte si drink v některém z plážových barů, zajděte si na atrakce do lunaparku nebo nakoukněte do dalších hotelů, abyste věděli, kam přijet za rok znovu. 

Závěrečný tip: Vstaňte na východ slunce
Romantického západu slunce nad mořem se bohužel na Slunečném pobřeží nedočkáte. Moře je směrem na východ, a proto si na slunečnou romantiku budete muset přivstat. Já tedy nejsem žádné ranní ptáče, ale každoročně se přes léto donutím jednou vstát a nikdy nelituji. Ranní klidné moře, šplouchající vlnky a příchod nového dne má zkrátka něco do sebe a věřím, že až to uvidíte, tak mi dáte za pravdu. 




Budu ráda za vaše případné další tipy, anebo mi napište, zdali jste na Sunny beach někdy byli nebo to alespoň plánujete? :) 
Už teď se můžete těšit také na další tipy, které se budou týkat dovolené v mém domácím Pomorie či v severní části Bulharska v okolí Varny.

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Všechny tipy zní skvěle! Já bych si určitě nenechala ujít výlet lodí a pohled na východ slunce 🙂.

    OdpovědětVymazat
  2. To je taková nádhera!! Reálně fakt díky Tobě o dovči v této destinaci přemýšlím :) a já jezdím na každé dovolené na loď někam, protože to úplně miluju a aj jsem jednou byla celý týden na jachtě a byla to nejlepší dovolená! Už je to asi 8 let zpátky, ale já na ni vzpomínám dodnes :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já o Bulharsku jako místě pro dovolenou vlastně nikdy neuvažovala, mám jiná místa, kam bych se chtěla k moři podívat :) Ale dle tvých fotek to tam vypadá nádherně, ani se nedivím, že se ti tam tak líbí :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. V Bulharsku jsem ještě nikdy nebyla, tak děkuji za krásný článek. Moc hezké fotky a zejména zajímavé tipy! Určitě je teď pro mě Bulharsko mnohem zajímavější. :)

    Jinak máš krásný blog, tak dávám ODBĚR a srdečně zvu i ke mně.

    OdpovědětVymazat
  5. Ráda bych se tam někdy podívala, tak pokud se mi to podaří, určitě dám na tvé tipy! :) Těch ostatně není nikdy dost, cestování miluji. :)

    OdpovědětVymazat