První bulharská lyžovačka | Borovets

února 05, 2023


Zeptám se vás, co si představíte pod slovem Bulharsko? Tipnu si, že většině z vás pravděpodobně vyskočil na mysli obrázek moře. Což samozřejmě není nic překvapivého a ani špatného. Bulharsko ale není jen letní destinací. V posledních letech (především od dob pandemie) se tato balkánská země stává čím dál tím vyhledávanějším místem i pro zimní turistiku. A když už tady žiji, nastal čas, abych i já vyzkoušela bulharské hory. 

V Bulharsku se rozkládá hned několik pohoří. Známá jsou například pohoří Pirin, Rodopy, Stará planina či pohoří Rila s nejvyšší horou celého Balkánského poloostrova – Musala s výškou 2 925 metrů. Všechny tyto hory nejen že nabízí nádherná panoramata a jedinečnou přírodu, ale na většině z nich najdete také ski areály. Tím vůbec nejznámějším je ski areál Bansko, dále pak Pamporovo, Vitosha a Borovets. Všechny se nachází ve vnitrozemí země, tudíž přibližně čtyři a více hodin cesty od pobřeží, a tím pádem i od nás. Jelikož jsme vyráželi na pětidenní dovču s kamarády Bulhary, nechali jsme vybrat destinace je. Volba tak padla na poslední zmíněné letovisko – Borovets



Borovets leží v nadmořské výšce 1350 metrů a nachází se přibližně 70 kilometrů od hlavního města Sofie a asi 110 kilometrů od Plovdivu. Nám cesta zabrala přibližně pět hodin, přičemž ubytovaní jsme byli na malém městečku asi 20 minut od ski areálu. Město Dolna Banya je známé především svými horskými minerálními vodami, které využívají také místní hotely. Výjimkou nebyl ani náš hotel Europe, který kromě vyhřívaného bazénu s minerální vodou a saunou, nabízel také soukromou vířivku na pokojích. Naši kamarádi již měli hotel vyzkoušený z loňska, a proto jsme dali na jejich doporučení. Hotelový pokoj byl opravdu prostorný, vyhřívaný podlahovým topením, k dispozici jsme měli fitness, ping pongový stůl a chutnou snídani. Můžeme proto jen doporučit dál. Není navíc nic lepšího, než přijít rozlámaný a zmrzlý z celodenního lyžování a naložit se do soukromé masážní vany s horkou vodou. 




Velkým překvapením pro mě byla klientela, kterou jsme v areálu Borovets potkávali. Až 90 % turistů sem totiž přijíždí z Anglie, což bych bývala vůbec netipla. Vzhledem k nedalekým řeckým a srbským hranicím bych spíš očekávala právě tyto národnosti, ale ty údajně více směřují do Banska. Na druhou stranu se asi není čemu divit, jelikož na britské poměry se musí jednat opravdu o levnou lyžarskou destinaci. 
Nám osobně ale ceny příliš nízké nepřišly. Třídenní skipas vyde dospěláka na 235 leva, což v porovnání například s naším Klínovcem, kam jsem jezdila většinu svého mládí, se jedná o téměř identickou cenu. Faktem však zůstává, že Borovets je co do rozlohy areálu větší a také se nachází výše. I tak ho ale nelze (a asi zcela logicky) porovnávat s Alpami, které pro mě i nadále zůstávají number one. 



Ski areál Borovets se rozkládá právě na zmiňované nejvyšší hoře Bulharska a skládá se ze tří částí - Sitnyakovo center, Yastrebets center a nejvyšší Markudjik center. V areálu je k dispozici 12 vleků, z nichž jeden tvoří kabinky, většina z nich potom klasické sedačky a sem tam nějaká ta poma. Sjezdovek pak na vás čeká přes 20, nechybí ani snowpark a možnost nočního lyžování. 




Náš celkový zážitek z lyžovačky byl bohužel dost ovlivněn počasím. Na dovču jsme se vydali na přelomu ledna-února, kdy nebyl dostatek sněhu, a tak nebylo v areálu ani zdaleka vše otevřeno. Jeho nejvyšší část jsme proto nevyzkoušeli a vzhledem k tomu, že byla celé čtyři dny šílená mlha, neviděli jsme ani slíbené nádherné okolí. Po výjezdu kabinkou jsme se těšili na panoramata a výhled na nejvyšší horu s údolím. Na místo toho jsme se ale dočkali jen naprostého mléka. Škoda. Třeba nám to vyjde příště. 

Suma sumárum ale výlet do bulharských hor hodnotím pozitivně. Po pár covidových sezónách bez snowboardu jsem si ježdění užila a těším se, že příště vyzkoušíme i třeba další ski areály. Bulharsko má totiž mnoho co nabídnout a já vám to vše ráda psanou formou předám. :) 

You Might Also Like

9 komentářů

  1. Bulharsko mám spíše spojené s létem a mořem, takže bych tam lyžařská střediska zrovna nehledala :) Snad příště vyjde i líp počasí a užiješ si výhledy :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, teda lyže a Bulharsko bych si vážně nespojovala :) Děkuji za pěknou reportáž z tohoto zážitku.

    OdpovědětVymazat
  3. To je krásna príroda. Ja som v Bulharsku ešte v živote nebola. Ani v lete ani v zime ale chcela by som raz. Uvidím no či sa mi to podarí.

    BONPRIX JACKET + BELLAKABELKY BAG
    -

    OdpovědětVymazat
  4. Pani, ja poznam Bulharsko len ako krajinu na letnu dovolenku. Dvakrat som tu bola s rodicmi, ale vobec som netusila, ze je tu tak krasna priroda. To ma trochu nalomilo vydat sa sem na turistiku. Skvely clanok :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásné fotografie a vůbec zimní atmosféra! Osobně nelyžuji ani nejezdím na prkně, ale takové zasněžené hory jsou dokonalé. Vypadá to moc hezky!

    OdpovědětVymazat
  6. Zima tam vypadá opravdu nádherně 🙂. Ač nelyžuji ani nejezdím na prkně 😄, tak bych si užívala procházky zasněženou krajinou.

    OdpovědětVymazat
  7. Rozhondně souhlasím, že má Bulharsko co nabídnout, škoda je, že některé oblasti nejsou tak známé a tak navštěvované jako pobřeží. :) Myslím si, že i hory stojí za to. Kolegové v Bulharsku byli během covidu a užili si to. Jinak z fotek ani ta mlha tak vidět nejde.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  8. Super článek, taky mám Bulharsko spojené spíš s létem, je super vidět to i takhle :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  9. Bulharsko spojené se zimou opravdu nemám, ráda jsem si rozšířila obzor díky tvému článku! Krásně nasněženo tam máte :)

    OdpovědětVymazat