Kde hledat letenky? | Bulharsko letecky

března 24, 2023


S příchodem jara začíná být v na bulharském pobřeží rušno. A ne nemluvím o turistech, ale o probouzejících se Bulharech, kteří začínají zběsile připravovat města, obchody a hotely na blížící se sezónu. Letní horečka pomalu ale jistě začíná být cítit ve vzduchu, a to znamená jediné. Nastal čas si naplánovat dovolenou vážení. S proměnou zimního letového řádu na letní budou ceny letenek na obě přímořská letiště ve Varně a v Burgasu už jenom stoupat. Není proto na co čekat. Pojďme se společně podívat na to, kde letecká spojení hledat a na co všechno při koupi letenky myslet. 


Pakliže vyrážíte na dovolenou s cestovní kanceláří, starost o dopravu vám odpadá. Pokud byste ale rádi vyzkoušeli návštěvu Bulharska na vlastní pěst, je dobré znát všechny své možnosti. Ještě před tím, než vám prozradím, odkud kam a s kým letět, považuji za důležité zmínit jedno. Z mých zkušeností z posledních dvou let vyplývá, že se vyplatí kupovat letenky co nejdříve. O Bulharsko je před létem a během něj pořád větší zájem a letecké společnosti tak nemají příliš důvod ceny letenek snižovat. 

Hlavní sezóna probíhá od poloviny června do poloviny září, kdy z logiky věci bývají letenky nejdražší. Za pár stovek na pobřeží Černého moře doletíte třeba v dubnu, květnu nebo říjnu. Během těchto měsíců ale musíte počítat s tím, že se nebude jednat o koupací ani opalovací dovolenou, protože teplo tady bývá opravdu jen výjimečně. Chcete-li si užít oblíbená místa bez návalu turistů a poznávat místní krásy, duben nebo květen jsou ideálními měsíci. 

Letecké společnosti 


Do Bulharska během léta létá nejvíce česká společnost Smartwings. Ta nabízí v hlavní sezóně i několik letů denně, a to z Prahy, Ostravy, Brna, Pardubic a letos také nově z Karlových Varů a Českých Budějovic. Většina letů je však tzv. charterových neboli nasmlouvaných cestovními kancelářemi a vy jako samo-cestovatel se na ně nedostanete. Druhou nevýhodou (tou hlavní) je pak fakt, že lety od Smartwings jsou šíleně drahé a jejich ceny se téměř nemění. Jednosměrná letenka z Prahy do Burgasu se v nejlevnějším tarifu pohybuje aktuálně od 3 700 Kč. 

Na varenské i burgaské letiště létají i nízkonákladové společnosti jako Wizzair a Ryanair, které pro cestování na vlastní pěst doporučuji více. V jejich nabídce můžete najít levnější letenky, a to především v případě, že zvládnete cestovat jen s malým batohem. U obou společností ceny letenek kolísají a také se poměrně často objevují různé slevové akce, během kterých seženete letenky za skvělé ceny. Jak se o nich dozvědět? Sledujte pravidelně profily obou společností na sociálních sítích a stáhněte si jejich aplikace do mobilu.

TIP

Zaškrtněte si v aplikaci Wizzair zasílání upozornění při změně ceny u vybraných letů. Jakmile cena letenky na vámi vybraný termín letu klesne, pípne vám notifikace, díky čemuž vám nic neunikne. 


Odkud a kam letět? 

Tohle rozhodnutí záleží především na vaší ochotě cestovat. Vždy si předem spočítejte, zdali se vám vyplatí ušetřit nějakou tu korunu za letenku ze/do vzdálenějšího letiště, když pak budete muset platit ještě za autobus/vlak/taxi nebo benzín ve vlastním autě. 

Letiště ve Varně je vhodné pro ty z vás, kteří chtějí dovolenkovat na severní části pobřezí: Balčik, Albena, Sv. Konstantin a Helena, Zlaté písky, Varna a Obzor. Do Burgasu pak leťte, pakliže budete trávit svůj pobyt na Slunečném pobřeží, v Nesebaru, Pomorie, Sozopolu, Primorsku nebo Carevu. Varnu a Burgas dělí přibližně 1,5 hodiny cesty. 

Možná se najdou i tací, kteří by rádi prozkoumali vnitrozemí Bulharska nebo vyráží za horskou turistikou. V takovém případě leťte do hlavního města Sofie, které je od pobřeží vzdálené cca 400 km. 

Přímá letecká spojení během letního řádu

Smartwings 
  • Praha–Burgas/Varna
  • Ostrava–Burgas/Varna
  • Brno–Burgas/Varna
Wizzair
  • Praha–Varna
  • Vídeň–Varna/Burgas
  • Katovice–Burgas
Ryanair 
  • Bratislava–Burgas/Sofie
  • Vídeň–Burgas/Varna/Sofie
  • Katovice–Varna
Bulgaria Air
  • Praha–Sofie

Kde kupovat letenky? 

Letenky VŽDY kupujte přímo na oficiálních stránkách dané letecké společnosti. Nejen že tam najdete nejvýhodnější nabídky, ale také tím předejdete případným pozdějším problémům (například při zrušení/přesunutí letu atd.). Všechny zmíněné společnosti (kromě Bulgaria Air) mají webové stránky dostupné i v češtině, takže nákup snadno zvládnete. Ve vyhledávacím kalendáři také můžete rovnou vidět ceny letenek v okolních termínech a vybrat si tak ten, který vám vyhovuje nejvíce. 

TIP

O akčních letenkách informují pravidelně také na některých facebookových profilech, které se vyplatí sledovat. Například: Honzovy letenky nebo Zaleť si


Na co si dát pozor? 

Během procesu nákupu vám společnosti budou nabízet celou řadu doplňkových služeb jako pojištění, zapůjčení auta, letištní transfer a tak dále. Ceny těchto služeb povětšinou nepatří mezi ty nejvýhodnější, a proto doporučuji si je v případě zájmu raději zajistit jinde. Během nákupu letenek vás také budou vyzývat k výběru konkrétních míst v letadle, což ale udělat nemusíte. Pokud jste zvolili nejlevnější tarif, výběr sedadla by vám byl zpoplatněn. Doporučuji si proto nechat sedadlo přidělit automaticky až během online check-inu. V případě, že chcete mít jistotu, že budete jako rodina či pár sedět vedle sebe, sedadla si raději kupte. 

Nízkonákladovky také v nejlevnějších tarifech nabízejí často zdarma pouze online odbavení, které spouští povětšinou dva dny před odletem. Zkontrolujte si proto vždy tuto informaci při nákupu letenky, abyste pak zbytečně nemuseli na letišti doplácet. To stejné platí i pro zavazadla. Ujistěte se před odjezdem na letiště, že víte, kolik zavazadel, v jaké hmotnosti a velikosti máte v ceně. 

PŘIPOMÍNKA

Bulharsko je součástí Evropské unie, a proto vám k cestování stačí občanský průkaz. 


Doprava na/z letiště 

Při cestování na vlastní pěst musíte myslet také na to, jak se ze samotného letiště dostanete na ubytování. Možností existuje více. Jednou z těch nejpohodlnějších a nejrychlejších, ale také nejdražších je taxi. Domluvit si můžete i soukromý transfer, a to buď přímo od vašeho ubytovatele, anebo od různých specializovaných společností. Poptat se můžete například ve facebookových skupinách – Bulharsko rady a porady, Bulharsko CZ/SK a podobně. 

Letiště ve Varně i v Burgasu jsou ale napojena také na místní veřejnou dopravu. Burgaské letiště se nachází v příměstské části Sarafovo a jezdí k němu autobus číslo 15, který vás doveze zpátky do města na hlavní autobusovou stanici. Odtud se již můžete vypravit dalšími autobusy jižním směrem k Sozopolu nebo na sever ke Slunečnému pobřeží. 

Z varenského letiště si pak autobusem číslo 409 dojedete nejen do centra Varny, ale také rovnou do letoviska Zlaté Písky. Pro dopravu z letiště v Sofii využijte metro. 


Otázek na letenky do Bulharska vidím denně spousty. Doufám proto, že vám tento článek pomohl získat alespoň základní informace a že se vám podaří ukořistit výhodné letenky směrem na Balkán. A pokud stále přemýšlíte, zdali je Bulharsko tou pravou destinací pro vaši letošní dovolenou, přečtěte si i další články.

You Might Also Like

7 komentářů

  1. V Bulharsku jsem ještě nebyla, upřímně jsem ještě ani neletěla letadlem, každopádně moc děkuji za tipy. :) V létě bychom s přítelem rádi někam vyrazili, tak rádi omrkneme!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc za tipy! Bulharsko letos asi nestihnu, ale k moři a za přírodou bych se tam chtěla jednoho dne vydat, takže ukládám článek do záložek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super tip, vlastně celkem to vystihuje to, jak jsme letěli my.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. Tento rok ešte dovolenku zvažujeme a netuším, kam nás to napokon zaveje. :) Ale dakujem za super tipy. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna si říkám, kam vyrazíme s přítelem na léto. Děkuji za užitečný a propracovaný článek plný tipů. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vždycky se takové tipy pro cestování hodí, zvláště od někoho, kdo to má zmáknuté jako ty. :))

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuju moc za tipy! V cestování letadlem pořád nejsem moc zběhlá a tipy, jak ušetřit se hodí vždycky!

    OdpovědětVymazat