České Budějovice a zámek Hluboká | Jižní Čechy

června 14, 2021

Ve výletování po Jižních Čechách jsme po návštěvě Krumlova pokračovaly ještě druhý den. K vidění je tam toho spoustu, přece jenom krásný hrad nebo zámek najdete fakt na každém rohu a v okolí je i spousta přírodných krás. To už je ale spíše na vícedenní dovču, která v našem plánu nebyla. A tak jsme zvolily přespání v Budějovicích a druhý den výlet na asi nejznámější jihočeský zámek Hluboká. 




V Českých Budějovicích jsem byla tuším jednou jedinkrát a to na nějakém volejbalovém zápase, takže jsem viděla tak maximálně sportovní halu. Musím ale říct, že mě Budějky velmi mile překvapily. Díky čerstvému znovuotevření hotelů po lockdownu jsem sehnala na bookingu ubytování přímo na hlavním náměstí, které bylo vážně za hubičku. Při snídani jsme si tak mohly užít výhled na obrovské náměstí lemonované úzkými barevnými domečky. 

Večer předtím jsme vyrazily na procházku po centru města a do blízkého parku kolem řeky. Budějcká náplavka byla i ve čtvrtek večer úplně narvaná lidmi. Popíjeli, seděli, hráli na kytary, zpívali a já měla takovou radost z toho, že opět vidím život všude kolem, že jsme u jedné skupinky postávaly snad půl hodiny a broukaly si s nimi staré české texty od Lucie a dalších kapel. Tohle místo kolem vody budějckým studentům rozhodně závidím!




Kolem osmé ráno jsme v pátek vyrážely směr Hluboká nad Vltavou. Ta je od Budějovic necelých 15 minut cesty a věže zámku můžete vidět už ze silnice. Pokud nechcete navštívit také ZOO, která se nachází ještě celkem velký kus za městem, rozhodně doporučuji vyrazit autobusem. Ten má zastávku přímo pod zámkem, zatímco vlaková zastávka je ještě dobrou půl hodinu pěšky daleko. 

Na zámek si pak můžete vyšlapat buďto po upravené asfaltce nebo parkem. Nebo zvolit zlatou střední cestu jako my, jednou cestou nahoru a druhou dolu. Nezapomeňte si ale prohlédnout i náměstíčko samotné Hluboké nad Vltavou. Najdete tam třeba obří kostel, který stojí za to. 




Po vyšplhání kopce k zámku jsme zjistily, že takhle brzy ráno jsme tam úplně sami. Měly jsme proto dostatek času i prostoru si zámek kolem dokola obejít a udělat spoustu fotek v zahradě. Pro mamku opět zážitek, protože naposledy byla na Hluboké 8.8.2008, kdy tam kvůli "magickému" datu jela jedna svatba za druhou a přes davy svatebčanů se nedalo nikde pořádně ani vyfotit. S tím jsme tedy tentokrát rozhodně problém neměly. Vylezly jsme si i nahoru na věž pro výhled, což pro mě opět bylo překonávání se kvůli mému strachu z výšek. Ale dala jsem to! :D



Jižní Čechy rozhodně stojí za návštěvu a rozhodně si myslím, že tam můžete strávit i pohodovou týdenní dovolenou. Ubytovat se na pěkném místě a jezdit po okolí, protože je tam toho tolik k vidění, že se nudit nebudete. Tedy za předpokladu, že vás baví zámky, hrady, rybníky a příroda. Jsem ráda, že jsem ještě před odjezdem na delší dobu do zahraničí měla zase možnost poznat další kout naší země. Protože je krásná a stojí za to jí projezdit. ♥ Jižní Čechy přidávám na seznam viděno a kam to bude příště? Kdo ví. 


You Might Also Like

9 komentářů

  1. Jižní Čechy jsou opravdu krásné. Na Hluboké jsem byla asi 5x :D
    Moje mamka bydlí kousek od Budějovic, takže tam máme dost nacestováno a mám to tam moc ráda. Pro příště moc doporučuji zámek Červená Lhota, v létě se tam dá i kolem zámku projet na lodičkách! Krásný zážitek :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Hlubokou se chystám celý život. Snad se mi někdy zadaří

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou krásná místa :) S přítelem se v létě do jižních Čech chystáme, přítel je moc nezná, tak určitě Hlubokou a Budějce nevynecháme :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Obě místa moc dobře znám a v ČB jsem byla v dubnu. Je to krásné město a hlavně ty parky kolem.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  5. Mé jižní Čechy ♥ Moc krásné fotky!! K ČB mě sice nic netáhne, nejsou mé oblíbené město, ale náměstí je hezké a ubytování tam by se mi taky líbilo. :D A ta pohodová náplavka s písničkami a pitím by mě taky potěšila. :D
    Hluboká je krásná. :))

    OdpovědětVymazat
  6. V Českých Budějovicích jsem začala před pár roky chodit na vysokou. První rok jsem se chtěla podívat na Hlubokou, ale nepoštěstilo se, až další rok, když jsem poznala svého přítele :D Od té doby jsem tam byla už několikrát :)
    A v ČB teď s přítelem bydlím a chodím do práce :)
    Je tam hezky :) Je hezké, že jsi viděla Budějky v tom hezkém světle i takhle večer :)

    OdpovědětVymazat
  7. Navštívit Hlubokou byl vždycky můj sen ❤ a jednoho dne mi ten sen přítel splnil 😍. V jižních čechách je tak krásně a je tam toho tolik k navštívení a objevování. Při výletu na Hlubokou jsme stihli ještě navštívit Červenou Lhotu, kde bylo taky moc krásně a jelikož jsme tam přijeli už později večer, měli jsme to tam jen samy pro sebe 🙈, dovnitř už bylo sice zavřeno, ale to nám vůbec nevadilo 🙂. Těším se, až jednoho dne zase na Hlubokou vyrazíme 😊.

    OdpovědětVymazat
  8. Jojo tam je to opravdu moc pěkné. Jen je škoda že nikde v okolí není půjčovna raftů a musíte jet až někam na jih jižních čech. To je jediné mínus té krajiny, jinak ČB lidé jsou moc příjemní a na nic si jako třeba v Praze nehrajou.

    OdpovědětVymazat
  9. Za mě je to nejkrásnější český zámek :-) . Všechny mají své kouzlo, ale na Hlubokou bych mohla jezdit klidě každý rok. Díky tomu, že jsme si vloni koupili stan a spacáky, tak jsme začali objíždět různé české hrady a zámky a na Hluboké jsme byli jako první :-) .

    OdpovědětVymazat