Proč zrovna do Bulharska a co tady stojí za to? | Dovolená v Bulharsku

září 17, 2021


Na bulharské pobřeží jsem se s pár kufry odstěhovala před téměř dvěma lety. Od té doby se snažím ukazovat tuto často přehlíženou zemi jako místo, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost. V dnešním článku se proto pokusím vám prozradit, proč by právě Bulharsko mělo být vaší příští volbou při výběru letní dovolené. Samozřejmě vám ale nebudu mazat med kolem pusy. Každá země má své výhody i nevýhody, na které je stejně tak fér poukázat. 

Protože ale věřím ve své přesvědčovací schopnosti, přikládám vám rovnou i seznam míst, které na černomořském pobřeží stojí za návštěvu a které mě naopak příliš neuchvátily. Jedná se však o čistě můj osobní názor, a proto to rozhodně neberte jako nějaké dogma. Vždyť to znáte, sto lidí, sto chutí. 

Takto z kraje považuji za důležité zmínit také fakt, že Bulharsko může nabídnout mnohem více než jen moře. Nádhernou přírodu, historickou architekturu, dechberoucí hory a další jedinečná místa najdete samozřejmě i ve vnitrozemí. O tom se ale dočtete v jiných článcích, které jsou dostupné v záložce Bulharsko.

+ Plusy

+ Doprava
Do Bulharska můžete dojet v klidu autem za zhruba 20 hodin. Několikrát týdně jezdí z Česka také autobusy nebo vlaky. V sezóně pak nabízí některé české cestovní kanceláře zájezdy s autobusovou dopravou, které bývají zpravidla levnější.
Za velkou výhodu však považuji především dobré letecké spojení. Doba letu do Burgasu i Varny činí přibližně dvě hodinky a letět můžete se Smartwings z Prahy, Pardubic, Ostravy i Brna. Nově očekáváme v sezóně 2023 spojení také s Karlovými Vary a Českými Budějovicemi. Během letních prázdnin létají zpravidla dvě, někdy až dokonce tři letadla denně. Doporučovala bych vám se ale podívat také na nabídku nízkonákladové letecké společnosti Wizz Air. Ta nabízí lety na trase Praha-Varna a ceny bývají přívětivější.


+ Evropská unie
Bulharsko je jednou ze zemí Evropské unie, tudíž můžete na dovolenou vyrazit pouze s občankou. Díky tomu nemusíte řešit ani například drahé volání či smsky domů a internetová data, jelikož v rámci EU voláte, píšete i datujete dle vašeho domácího tarifu. Pro některé možná překvapivá informace, ale Bulharsko již dávno není tou komunistickou zemí, kterou si možná mnozí ze starší generace pamatují. Ve skutečnosti se jedná o běžný, poměrně moderní stát, ve kterém funguje vše dost podobně jako u nás. Na každém rohu potkáte lékárny, ordinace, supermarkety, bankomaty, kavárny a vše, na co jste z domova zvyklí. Nemusíte se ani bát vyjet mimo hotel na výlet, třeba i na vlastní pěst, nebo cestovat městskou hromadnou dopravou. Mimo hotelové komplexy tady rozhodně není divočina, jako například v Egyptě, Tunisku nebo Turecku. 

+ Covid podmínky
Dvě covidová léta patřilo Bulharsko mezi země, do kterých se z hlediska covidových požadavků a opatření cestovalo nejsnadněji z celé Evropy. V létě 2020 pro příjezd ani odjezd nebyly nutné žádné formuláře ani testy, v létě 2021 byl po většinu času potřebný pouze antigen před příjezdem. Kdyby se tak náhodou (nedej bože) opakovala pandemická situace, lze předpokládat, že Bulharsko by udělalo vše pro to, abyste mohli bez problémů přijet a svou dovolenou si užít. 

+ Pláže
Podél Černého moře se ve většině případech rozkládají krásné písčité pláže s mušlemi a bez kamenů. Například na Sunny beach, v Pomorie, či v Burgasu jsou tyto pláže také s přívětivým, pozvolným vstupem do moře, což je vhodné především pro rodiny s dětmi a také pro ty, kteří mají z hlubokého moře strach. Do moře není potřeba nosit ani boty do vody, jelikož ježka si tady do nohy vážně nezapíchnete. Téměř všude pak najdete free pláže, na kterých si můžete rozložit vlastní ručník, lehátko a slunečník a nemusíte platit žádné poplatky. 




+ Ceny - levná dovolená
Bulharsko je všeobecně známo jako levnější destinace, ve které seženete dovolenou za opravdu směšné peníze. Pokud nehledáte luxusní resorty, ve kterých vás budou nosit na rukou, ale spokojíte se i s normálním hotelem, letecká dovolená na týden s all inclusive stravováním vás může vyjít klidně je na pár tisíc. Stačí umět hledat nebo chytit výhodné last minute nabídky. Pozor ale, v posledních dvou sezónách hlásily hotely plné kapacity již v červnu, a proto se příliš last minute nabídek během léta neobjevovalo. 

Já osobně doporučuji nabídky pravidelně sledovat a porovnávat. Mrkněte se na webové stránky více cestovek, prohlédněte si také Invii, anebo se pokuste si dovolenou naplánovat sami. Ubytování hledejte například přes Booking, Airbnb nebo ve skupinách na Facebooku, kde Češi vlastnící apartmány na pobřeží nabízí pronájmy. 

Nezapomeňte také popřemýšlet, zdali nutně chcete all inclusive. V Bulharsku se ceny jídla, pití i všeho ostatního se v porovnání s Českem pohybují ve stejné či nižší cenové relaci. Pakliže nebudete jíst v restauracích přímo v centru města, ale budete objevovat menší podniky, zvládnete se dobře najíst i za pár korun. Teda leva.



+ Jazyk
Ačkoliv se bulharština může zdát jako naprosto vzdálená češtině, není to tak úplně pravda. Přece jenom se jedná o slovanský jazyk. Budete-li se alespoň trochu snažit a mluvit hodně pomalu, na základní úrovni se dorozumíte. Případně oprašte své znalosti ruštiny, se kterou tady pochodíte často lépe než s angličtinou. Jazyk zmiňuji především proto, že se občas setkám s tím, že se lidé bojí jet do zahraničí kvůli nedostatečné znalosti cizí mluvy. Tenhle strach hodně za hlavu, na Čechy jsou tady zvyklí. :) 

+ Památky
Bulharsko není jenom moře a hory, ale také historické památky, příroda a řada atrakcí a zábava. Záleží jen na vás. Válecí dovolená sice může být super odpočinkem, to pravé Bulharsko ale zažijete teprve ve chvíli, kdy opustíte brány hotelu a oklepete písek z pláže. Širokou nabídku výletů nabízí nejen cestovní kanceláře, ale i místní agentury s česky mluvícími průvodci. Existuje samozřejmě i varianta vydat se po vlastní ose. Na bulharském pobřeží není nic extra daleko a všude se v pohodě dostanete do dvou hodin místní dopravou. Inspirovat se můžete v mém seznamu doporučených míst na konci článku.




- Mínusy

- Černé moře
Bulharské moře má bohužel pár nevýhod. Není příliš slané, což někteří z vás mohou ale považovat i za výhodu. Já například nemám slanou vodu příliš v oblibě. Pálí v očích, často i na kůži a vadí mi slané lepkavé stopy, které na těle zanechává. Máte-li to stejně jako já, nemusíte se bát. Tohle se vám u Černého moře fakt nestane. Slané je. Oproti jiným mořím však úplně minimálně. Jako nevýhodu to uvádím především proto, že spoustu lidí odjíždí k moři právě kvůli léčivým účinkům slané vody (pomáhá na astma, ekzémy a podobně). V tomto případě pro vás Bulharsko nebude tou nejlepší volbou.

Vítr představuje další hojně skloňovaný problém v souvislosti s Balkánem. Čím častěji a víc fouká, tím jsou větší vlny a s nimi přichází i omezené koupání. Kvůli bezpečnosti nasazují plavčíci červenou vlajku a nepustí vás do moře dál jak po kotníky. Hlavně koncem sprna se vám bohužel může stát, že si za celou dovolenou nebudete moct zaplavat v moři. Počasí je bohužel nepředvídatelné a buďte proto připraveni na vše. 

Poslední nevýhodou jsou chaluhy a řasy, kterých se na některých plážích zkrátka nezbavíte. Průzračně modrou vodu v Bulharsku uvidíte spíš výjimečně. 

- Bulharský standard služeb
Bulharsko sice je zemí Evropské unie, pořád se ale jedná o postkomunistický a východní stát. Některé standardy tady proto zkrátka nedosahují takové úrovně jako na západě. Od dovolené v Bulharsku proto prosím neočekávejte modré z nebe. Místní hotely ve většině případech nelze porovnávat s těmi v Řecku, Turecku a už vůbec ne třeba ve Španělsku. Bulharský hotelový standard a celková kvalita služeb je zkrátka nižší, stejně jako je nižší místní úroveň života. Hledáte-li luxusní dovolenou s kvalitním all inclusive, nádhernými pokoji a dokonalostí, kam se podíváš, budete muset v Bulharsku opravdu dobře hledat. Vždy mějte na paměti, že bulharská pětihvězda dosahuje úrovně řecké čtyřhvězdy. Vždy počítejte s kvalitou o úroveň níž. 

Samozřejmě ale i tady stojí kvalitní hotely a velké resorty se špičkovými službami. Ty si však musíte také řádně zaplatit a určitě se tak nedočkáte levnější dovolené, kterou je Bulharsko známé. Nejčastějším problémem, se kterým se setkávám, jsou nereálná očekávání. Pokud jste za dovolenou zaplatili pár tisíc, nemůžete čekat zlaté hrníčky a postel s nebesy. Budete-li realističtí, nemůžete být zklamaní. 

- Abeceda
Neučili jste se ve škole ruštinu? Pak budete mít v Bulharsku menší nevýhodu. Oficiální abecedou je totiž cyrilice, která se podobá azbuce, avšak naprosto se odlišuje od latinky. Abych vás ale příliš nevyděsila, Bulhaři samozřejmě počítají s tím, že ne všichni cyrilici znají. Téměř všechny nápisy, meníčka a vše důležité přepisují proto i do latinky. Tento bod zmiňuji především jako prevenci. Někteří turisté totiž dokáží být překvapení a zmatení, jelikož netušili, že ne všude na světě se píše jen jedním písmem. 



Co stojí za to vidět 

Ke každému tipu přidávám odkaz na články, které jsem o výletech na daná místa v minulosti sepsala. V těchto článcích najdete více informací, tipů a také fotek. 

- stará část města Nesebar -  2020 / 2021
- Sozopol - 2020 / 2021
- Burgas, a především Sea Garden park okolo moře - 2021
- Pomorie - 2021
- proslulé Sunny beach a jeho noční party life
- výlet na pirátskou loď a ostrov Sv. Anastasie - 2020
- Aquapark Nesebar - 2020
- hrad Ravadinovo - 2020 / 2022
- východ slunce nad mořem - 2020 / 2021



Co za to příliš nestojí

- Bulharský večer
 Pokud jste milovníky folkloru či poznávání tradic a kultur zemí, do kterých vyrážíte, pak vás Bulharský večer bude bavit. V opačném případě si myslím, že si můžete zaplatit lepší výlety.

- Saint Vlas 
Městečko navazující na Slunečné pobřeží, ve kterém najdete maximálně přístav, který ale není ničím extra zajímavý. Pokud nehledáte vyloženě tiché místo na dovolenou, kde se nic neděje, tak je zbytečné Svatý Vlas vůbec navštěvovat. 

- Delfinárium (podle ohlasů ostatních)
Všeobecně nepodporuji tento typ zábavy, tudíž bych delfinárium nenavštívila už z principu. Další důvody jsou podle turistů rozhodně vysoká cena, která nestojí za šest delfínů a poměrně dlouhá dojezdová vzdálenost z letovisk v okolí Burgasu. Pokud jedete na Zlaté písky nebo do okolí Varny, pak vám tenhle mínus odpadá. 

- aquapark na Sunny beach nebo v Pomorie
V okolí Burgasu najdete rovnou tři nebo čtyři aquaparky a já rozhodně doporučuji ten největší v Nesebaru. Ceny se zase tolik neliší a definitivně nejvíc zábavy, tobogánů a atrakcí najdete právě tam. Aquapark Action na Sunny beach je vhodnější spíše pro rodiny s menšími dětmi a ten v Pomorie stojí za návštěvu jen v případě, že jste hotelovými hosty Sunsetu a máte vstup v ceně pobytu. 

- Festival písečných soch v Burgasu - léto 2021
Tato akce se koná každý rok v přímořském parku v Burgasu během celého léta. Mini areál obsahuje kolem deseti písečných soch týkajících se různých tématů (například pohádky, Jurský park atd.). Projít areál nám zabralo asi 15 minut a za to vstupné to opravdu nestálo. Uznávám ale, že dětem se to zřejmě líbit bude.



Doufám, že se mi podařilo vám alespoň trochu přiblížit mé milovaného Bulharsko a ukázat vám, že i tady si můžete užít krásnou dovolenou a vidět plno krásných míst. Tak si nezapomeňte tenhle článek uložit, protože až budete vybírat dovolenou, třeba se vám může hodit. :) 



You Might Also Like

7 komentářů

  1. V Bulharsku jsem nikdy nebyla, ale věřím, že je to tam krásné a nejen na dovolenou. :) Spoustu známých si to tam chválilo. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím proč, ale Bulharsko bylo vždy to poslední místo, kam bych chtěla jet. Ale určitě se tam někdy podívám, třeba mě fakt překvapí :)

    OdpovědětVymazat
  3. V Bulharsku jsem nikdy nebyla, ale moc hezky jsi to přiblížila. Je super, že jsi ukázala aj ty slabší stránky nebo teda věci, co můžou být vnímané jako negativní☺️

    OdpovědětVymazat
  4. Bulharsko jsem navštívila, konkrétně Zlaté písky, a bohužel je to pro mě ta nejhorší dovolená co jsem zažila :(

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna jsme se, se švagrem bavili o jeho dovolené v Bulharsku a říkal nám, že byl tak šťastný, že by rád, abychom jeli sním. Všechno co mi popisoval znělo hrozně fajn a navnadil mě.

    Tvůj článek mi krásně doplnil informace. :)

    ABOUT MAI LIFE


    OdpovědětVymazat
  6. Tenhle článek si asi uložím, až někdy do Bulharska pojedu. :D Ale musím se přiznat, že zatím mě nějak moc neláká... ani nevím proč. Ale vypadá to tam pěkně, o tom žádná.. Ale spíš chci asi dřív vidět jiná místa.. zatím jsem toho moc neprocestovala...
    Každopádně moc hezké fotky. :))

    OdpovědětVymazat
  7. Bulharsko je moje srdcovka, létáme pravidelně do Sozopolu a nedám na něj dopustit. Navíc je skvělé vidět jak se všechno postupem času mění a modernizuje ikdyz je to někdy na škodu. Rozhodně doporučuji jak říkáš třeba výlet do Nesebaru. Super článek, beru odběr :-) a zase příště Ahoj

    OdpovědětVymazat